Prof. Dr. Ercan'ın söyledikleri bir bir çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr. Ercanın söyledikleri bir bir çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2013 11:01

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, 8 gün önce 2013 yılı için bir uyarıda bulunmuş ve ''2013 doğal olayların doruk noktasına ulaşacağı bir yıl olacak'' demişti. İran'da meydana gelen depremden sonra hurriyet.com.tr'ye konuşan Prof. Ercan, özellikle ''Önümüzdeki 10 güne dikkat'' demişti. Bu süre içinde Ercan'ın söyledikleri bir bir çıktı ve çok sayıda deprem oldu.

Haberin Devamı

İran'daki 7.8 büyüklüğündeki depremin ardından hurriyet.com.tr'ye konuşan Prof. Dr. Ahmet Ercan, ''Depremin derinliği yaklaşık 15 km. Bu Türkiye’nin de üzerinde bulunduğu deprem kuşağının üzerinde. Haş şehrinin çok yakınında. Buradan çıkacak gerginlik boşalımı 200 atom bombası gücüne yakın. Bu salınımlar en az 10 gün devam edecektir azalarak. Ama şu gelen 3 gün ile bir hafta çok önemli. Bu sürede yaklaşık bu deprem odağına 200 km yakınlığında olan Pakistan, Afganistan ya da İran’da 6,5 hatta 7 ve 7,5’a varan artçı depremler olacaktır. Dolayısıyla bu depremlerin sürümlenmesi yaklaşık 1,5 yıl alacaktır. 1,5 yıl burada depremler sürecektir'' yorumunda bulunmuştu.

2013 DORUK NOKTASI OLACAK
2013 yılına da dikkat çeken Ercan, ''2013 yılının doğal olayların doruk noktası olan yıl olduğunu 2000’den beri söylüyorum. Yerin çekirdeğindeki manyetik alanın ortayında sapmadır. Bu sapma süpürtü, deprem, yer kaymaları, hortum, çığ düşmeleri, kasırga, buzulların erimesi gibi doğal olayları getirecektir. Şu anda tam doruk noktası içindeyiz. 2013 yılı içinde bu tür olayları sıkça izleyeceğiz'' demişti.

Haberin Devamı

8 GÜNDE BİR ÇOK DEPREM
Prof. Dr. Ercan'ın açıklamasından sonra geçen 8 günde bir çok deprem meydana geldi. İşte depremler ve büyüklükleri:
İRAN: İran’ın güneydoğusundaki Pakistan sınırında 16 Nisan'da meydana gelen depremde İran’da sadece 1, Pakistan’da ise 41 kişi yaşamını yitirdi.Jeofizik Merkezi, 40 saniye süren depremin, son 50 yılın en güçlü depremi olduğunu açıkladı.
PAPUA YENİ GİNE: Papua Yeni Gine'de 17 Nisan'da 6.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi.Jeoloji Araştırmalar Kurumundan yapılan açıklamada, merkez üssü ülkenin kuzeyindeki Aitape kenti kıyısının 19 kilometre açığında meydana gelen depremin derinliğinin 13 kilometre olduğu kaydedildi.
JAPONYA: Japonya'da Honşu kıyılarında 17 Nisan'da en büyüğü 6.2 olmak üzere en az 13 deprem olduğu bildirildi.Japonya resmi kanalı  NHK 6.2 büyüklüğündeki depremin merkez üssünün aktif bir volkana ev sahipliği yapan Miyake adası yakınları olduğunu bildirdi.NHK sarsıntılar nedeniyle adada toprak kaymaları yaşandığını aktardı.
20 Nisan'da Japonya'nın kuzeydoğusunda 7.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiği bildirildi.Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS), depremin Rusya'nın Kuril adası açıklarında, Japonya'nın Hokkaido adasının 500 kilometre kuzeydoğusunda meydana geldiğini duyurdu.
21 Nisan'da Japonya'nın Izu adaları açıklarında 6,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS), depremin başkent Tokyo'nun 640 kilometre güneyinde, yerin 424 kilometre derinliğinde meydana geldiğini duyurdu.
İRAN'DA BİR DEPREM DAHA: 19 Nisan'da İran'da 5.2 büyüklüğünde yeni bir deprem meydana geldi.İran resmi haber ajansı IRNA, İran'ın Doğu Azerbaycan eyaletinin Tesuc kentinde 5.2 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi.
ÇİN: Çin'in güneybatısındaki Sıçuan eyaletinde meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremde 208 kişi hayatını kaybetti.20 Nisan'da meydana gelen depremin merkez üssü olan Yaan kentinin Luşan ilçesinde, yüzlerce kişi ağır yaralandı. Resmi haber ajansı Şinhua, 21 kişinin kayıp olduğunu, yaralı sayısının bini ağır olmak üzere 11 bini bulduğunu duyurdu.
Çin depremin büyüklüğünü 7 olarak duyururken, Amerikan Jeolojik Araştırmalar Kurumu 6.6 olarak geçti.
MEKSİKA: Son olarak bugün Meksika'da 5.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.Jeoloji Araştırmalar Kurumundan yapılan açıklamada, merkez üssü Lazaro Cardenas bölgesine 38 kilometre uzaklıktaki kuzey Pasifik açıkları olan depremin derinliğinin 73 kilometre olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!