Primakov, Kayseri’de tur attı, Boydak Grubu Rusya’ya yöneldi

Güncelleme Tarihi:

Primakov, Kayseri’de tur attı, Boydak Grubu Rusya’ya yöneldi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2008 00:00

Rusya Eski Başbakanı ve Rusya Ticaret Odaları Birliği Başkanı Yevgeniy Primakov, iki gün Kayseri’de kaldı ve Boydak Grubu’nun üretim tesislerini gezdi.

Boydak’ın Rusya’da, Rus mobilyacılarla ortak üretim düşündüğünü söyleyen Primakov, İstanbul’da da aralarında Ülker’in yöneticilerinin de bulunduğu bir grup işadamıyla toplantı düzenledi.

RUSYA Federasyonu (Rusya) eski Başbakanı ve Rusya Ticaret Odaları Birliği Başkanı Yevgeniy Primakov, Türk sanayicilerinin Rusya’da üretim yapmak için çok istekli olduğunu söyledi. Bu konudaki gelişmelerden memnun olduklarını anlatan Primakov, Rusya’da ayrıca eğitim, sağlık, konut, inşaat ve tarım alanlarında da önemli fırsatlar olduğunu ve bu konularda ortak projeler yapılabileceğini söyledi.

İşbirliğine açığız

Türk İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nun (TUSKON) davetlisi olarak geldiği Türkiye’de Kayseri ve İstanbul’da işadamlarıyla buluşan Primakov, Kayseri’de iki gün kaldığını ve Boydak Grubu’nun üretim tesislerini incelediğini belirterek, "Boydak Grubu, Rusya’da yapacakları işlerle ilgili araştırma yapıyor. Rus mobilya şirketleriyle Rusya’da ortak projeler düşünüyorlar. Ürünleri çok gelişmiş ve başka alanlarda da üretim yapan bir grup. Kablo üretiminde, finansta ve diğer bazı sanayi alanlarında da iddialılar. Biz de Boydak ile işbirliğine açığız" dedi. İstanbul’da da Türkiye’nin önemli firmalarının temsilcileriyle ortaklıklar konusunda genel görüşmeler yaptıklarını söyleyen Primakov, Türk-Rus İş Konseyi’nin de ektin çalışmalar yaparak firmaları birebir ilişkiye geçirdiğini anlattı.

Yatırımlarımız artacak

Rus yatırımcıların son yıllarda Türkiye’de yatırımlarının hızlandığını hatırlatan Primakov, turizm, enerji, telekomünikasyon alanlarındaki yatırımların artarak devam edeceğini söyledi. Primakov, "Nükleer enerji santralı için açılan ihaleye de Rus yatırımcılardan teklif gelecek. Biz bu alanda çok büyük tecrübeye sahibiz. Bu nedenle bizden gelecek teklifler çok daha cazip ve uygun olabilir" diye konuştu. Türkiye ile Rusya arasında resmi verilere göre Rusya lehine büyük ticaret fazlası bulunduğu görüşüne katılmadığını da söyleyen Primakov, "Türkiye’ye her yıl 2 milyon Rus turist geliyor. Bu, Türkiye için 2 milyar dolar turizm geliri demektir. Ayrıca bavul ticaretini de düşünürsek Türkiye de Rusya’dan büyük gelirler elde ediyor. Bunlara Rusya’daki Türk müteahhitlerini de dahil edersek dengeli sayılırız" diye konuştu.

Rusya, Irak’ın toprak bütünlüğünü istiyor

10 gün önce Kuzey Irak’ı gezen ve bu bölgedeki Kürt liderlerle de görüşen Yevgeniy Primakov, bu temaslarıyla ilgili olarak da şunları söyledi: "Benim konuştuğum liderlerden hiçbiri bağımsızlıktan söz etmedi. Onların istediği çok geniş bir özerklik, istikrar ve gelişme. Rusya olarak bizim de Irak konusundaki görüşümüz Irak’ın bütünlüğünün devam etmesidir. Irak’ta istikrarı biz de arzuluyoruz. Ancak şu andaki tablo bunun kısa sürede sağlanacağını göstermiyor."

Türk müteahhit Rusya’da 1 yılda 3.5 milyar dolarlık iş bitirdi

RUS-Türk İş Konseyi Müdürü Namık Yakubov, Rusya’daki Türk müteahhitlerinin sadece son 1 yıl içinde 75 projeyi bitirdiğini ve bunun 3.5 milyar dolarlık iş olduğunu söyledi. Yakubov, tarihte Türkiye’de tekstil ve demir-çelik gibi kritik sektörlerin kuruluşunda da Rusya’nın öncülük ettiğini hatırlatarak, "1970’lerde bazı büyük projelerde ben de görev aldım. Türkiye ile Rusya arasında ekonomide tarihi derin bağlar var. Bu devam edecek" dedi. Yakubov, 1932’de Kayseri ve Nazilli’de tekstil tesislerinin Ruslar tarafından kurulduğunu ancak bugün Türk tekstilinin hem dünyada hem de Rusya’da bir numara olduğunu belirtti. Yakubov, inşaat işinde de Türklerin çok başarılı olduğunu, bu konudaki gelişmenin temelinin 1984’te atıldığını hatırlattı. Namık Yakubov, şöyle konuştu: "Bugün Türk müteahhitler dünyada yürüttükleri proje hacminin yüzde 65’ini Rusya’da yapıyorlar."

Politika anılarını yazdı TUSKON Türkçe bastırdı

ESKİ Rusya Başbakanı ve Rusya Ticaret Odaları Birliği Başkanı Yevgeniy Primakov, başbakanlık yıllarındaki anılarını bir kitapta topladı. Türk İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nun(TUSKON) sponsorluğunda Türkiye’de Türkçe olarak basılan "Politikanın Mayınlı Tarlası" adlı kitap Selis Kitaplar’dan çıktı. Primakov’un kitabı dün akşam Cevahir Otel’de düzenlenen bir kokteylle tanıtıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!