Portekiz'in kritik tahvil ihracına yüksek talep geldi

Güncelleme Tarihi:

Portekizin kritik tahvil ihracına yüksek talep geldi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2011 13:17

Bugün yaptığı kritik uzun vadeli tahvil ihalesine yüksek talep gelen ve 1.25 milyar euroluk satış gerçekleştiren Portekiz, Avrupa'da son günlerde artan endişeleri azalttı. Başarılı sonuçlanan ihale öncesi 1.30 seviyesinin altında bulunan euro/dolar paritesi yeniden bu seviyeye doğru yükselişe geçti.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor       

Portekiz Hazinesi bugün Haziran 2020 vadeli ve Ekim 2014 vadeli iki ihale gerçekleştirdi.    

Portekiz'in, Kasım ayında yaptığı ihraçta yüzde 6.806 olan 2020 yılı vadeli kağıdın faizi yüzde 6.706'ya gerilerken, Ekim ayında yapılan Ekim 2014 vadeli tahvilin ise faizi yüzde 4.041'den yüzde 5.396'ya çıktı. İkinci ihalede faiz oranları yükselse de, spot piyasadaki faizin altında gerçekleşti.

 

2014 vadeli tahvillere gelen talep 2.6 kat daha fazla talep gelirken, 2020 vadeli kağıda gelen talep de 3.2 kat daha fazla oldu.

 

Forex.com internet sitesinin analistlerinden Kathleen Brooks, Portekiz’in tahvil ihalesini “başarılı” olarak tanımladı ancak euro bölgesindeki temel mali sıkıntıların çözümünün uzun bir zaman alacağını söyledi. 

 

Brooks, “Bu ihale yatırımcıların bir süreliğine sakinleşmesine yardımcı olsa da euro/dolar paritesinin 1.30 seviyesinin üzerine çıkması durumunda, eurodan kaçan yatırımcıların geri döndüğünü görmek ilginç olacak” dedi.

   

Hafta boyunca Portekiz'in bu ihaleden başarıyla çıkıp çıkmayacağına yönelik endişeler, euroyu baskı altına almıştı. İhale sonrasında euro güçlenirken, hisse senedi piyasalarında da yukarı yönlü hareket başladı.   

 

İhaledeki başarılı sonuçla birlikte Avrupa borsaları da yüzde 1 ile yüzde 2 arasında yükselişler yaşadı.

 

İçeride ise euro/TL 2.03, dolar/TL ise 1.57 seviyelerinde işlem görüyor.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                

                                

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  

http://twitter.com/HurriyetEkonet  

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!