Portekiz kaygısı euro talebini frenliyor

Güncelleme Tarihi:

Portekiz kaygısı euro talebini frenliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2011 11:08

Dolar ve yen karşında son dört ayın en düşüğünü gören euro, yatırımcıların açık pozisyonlarını kapatmasıyla bugün hafif toparlandı. Piyasalar, zayıf halka Portekiz'in yarınki kritik tahvil ihracına kilitlenirken, Yunanistan ilk ihracından başarılı çıktı.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor  

 

Dün 1.29'un altına gerileyen euro/dolar paritesi bugünkü işlemlerde 1.29'un üzerinde işlem görüyor. İçeride de euro/TL 2.03, dolar/TL ise 1.57 seviyelerinde bulunuyor. Euronun, gösterdiği hafif yükselişte Çin'den sonra Japonya'nın da euro bölgesi tahvili alacağını açıklamasının etkili olduğu belirtiliyor.

 

Piyasalar, yüksek bütçe açığı ve zor durumdaki ekonomisi nedeniyle uzun zamandır euro bölgesinin en kırılgan üyelerinden biri olarak görülen Portekiz'e kilitlenmiş durumda. Analistler, yarın kritik tahvil ihraçlarına çıkacak olan Portekiz'in, bu süreçten başarılı çıkamayacağına yönelik endişelerin baskın olduğu uyarısında bulunuyor.

 

Haberin Devamı

Yatırımcıların bu endişeler nedeniyle borç vermeye yanaşmaması, dün Portekiz'in 10 yıllık tahvil faizlerini yüzde 7.19 ile euro bölgesine dahil olduğu dönemden beri görülen en yüksek seviyeye çıkardı. Ancak, daha sonra Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) devreye girip alım yapmasıyla faiz oranı yeniden yüzde 7'ye yaklaştı.

 

YARDIM AL BASKISI

Hafta sonu özellikle Alman basınında, başta Fransa ve Almanya olmak üzere euro bölgesi üyelerinin, Portekiz'in de tıpkı İrlanda gibi Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) yardım almasını istediği yönünde yer alan haberler de, borçlanma maliyetlerini yükselmesinde önemli rol oynadı.

 

Avrupalı karar alıcılar, Portekiz'i yardım almak için baskı altına aldıkları iddialarını reddederken, amaçlarının euronun birliğini korumak olduğu yönünde açıklamalar yapıyor. Baskı iddialarını cevaplayan Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauuble, "Kimseye baskı uyguladığımız yok, ancak euroyu korumaya devam edeceğiz" dedi.

 

Haberin Devamı

Lizbon hükümeti şimdiye kadar birçok kere dış yardım ya da euro bölgesi üyelerinin sağlayacağı bir kurtarmaya ihtiyacı olmadığını belirmişti. Ancak, piyasa uzmanlarının çoğu Portekiz'in de tıpkı Yunanistan gibi yüksek borçlanma maliyetleri ile oldukça zor günler geçirebileceği uyarısına bulunuyor.

 

YARDIMA İHTİYACIMIZ YOK 

Bu tartışmalar sürerken bugün Portekiz Maliye Bakanı Fernando Teixeira dos Santos, radyo kanalı TSF'ye yaptığı açıklamada IMF ve AB'den yardım istemek gibi bir planları olmadığını, bunu engellemek için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

 

Aynı şekilde Portekiz Başbakanı José Socrates, Portekiz’in 2010’da hedeflenenden 1.04 milyar dolar daha düşük bütçe açığı rakamına ulaştığını açıkladıktan sonra dış yardıma ihtiyaç duymadıklarını belirtti.

 

Haberin Devamı

Socrates, “Mali yardım istemeyeceğiz çünkü gerekli değil” dedi. Başbakan aynı zamanda, Portekiz’in kendi sorunuyla baş edebilecek güçte olduğunu ve bütçe açığını azaltma konusunda da beklenenden daha iyi bir performans sergilediğini de ifade etti.

 

YUNANİSTAN’DAN BAŞARILI İHALE
Piyasalar Portekiz ihalesini beklerken, Yunanistan uluslararası borçlanma piyasalarına yeniden dönüşüyle  gerçekleştirdiği altı ay vadeli tahvil ihalesinde, 1.95 milyar euroluk satış yaptı. 1.5 milyar euroluk satış yapılması planlanan ihaleye, üç kat daha fazla talep geldi.

 

Avrupa Birliği’nden yüzde 5 ile borçlanan Yunanistan’ın, bu ihaledeki maliyetinin yüzde 4.9 olması, piyasalarda olumlu karşılandı. 

 

Haberin Devamı

* Bu yazı Wall Street Journal'da, "Euro Moves Higher, But Gains Capped By Portugal Debt Jitters" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                

                                

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  

http://twitter.com/HurriyetEkonet  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!