Portekiz’den bütçe açığına kriz vergisi çözümü

Güncelleme Tarihi:

Portekiz’den bütçe açığına kriz vergisi çözümü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2010 15:20

Portekiz Başbakanı José Sócrates, ülkenin her geçen gün biraz daha büyüyen bütçe açığını kapatmak için, birçok yeni kemer sıkma önlemi açıklayacak. Özel şirketler ve çalışanların ücretlerine uygulanacak ‘kriz vergisi’nin ilk adım olması bekleniyor.

Haberin Devamı

İspanya, Yunanistan ve İrlanda’nın ardından harekete geçen Portekiz’in, eurodaki düşüşün engellemesi için açıklanan 750 milyar euroluk acil kurtarma paketinden sonra gelen baskı sonrasında böyle bir hamle de bulunduğu belirtiliyor.

 

Portekizli işçi sendikaları ise, Katma Değer Vergisi’nin (KDV) yüzde 1’lik artışla yüzde 21’e çıkarılacağı ve gelir vergisinin de yüzde 1.5 oranında yükseltileceği önlemleri “sert ve adaletsiz” olarak tanımlayıp, seferberlik ilan edeceklerini açıkladı.

 

“Kriz vergisi” olarak adlandırılan bu artışlar kapsamında, kurumlar vergisinin yüzde 2.5’lik artışla, yüzde 27.5’e çıkarılması da yer alıyor.

 

Haberin Devamı

Politikacılar ve kamu sektöründeki üst düzey yöneticiler de maaşlarında yüzde 5’lik kesinti ile karşı karşıya kalacaklar.   

 

Hükümetten belediyelere sağlanan hibelerin miktarının ise bu yıl 100 milyon sterline indirilmesi bekleniyor.     

 

HEDEF BÜTÇE AÇIĞINI AZALTMAK

Yeni kemer sıkma önlemleriyle, 2009’da gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 9.4’üne denk gelen bütçe açığının, bu yıl yüzde 7’ye, 2013’de ise yüzde 2.8’e inmesi planlanıyor.

 

Portekiz’in bütçe açığının GSYİH’ye oranı bu yıl yüzde 8.3 seviyelerindeydi.

 

Bütçe açığının hedeflenen orana gelmesinde kamu harcamaları ve vergi artışlarının yarı yarıya etki etmesi bekleniyor.

 

Sócrates, yılın ilk çeyreğinde gelen beklenenden daha iyi ekonomik büyümenin ve sanayi üretimi rakamlarının, kemer sıkma politikalarının etkisini azaltacağını düşündüğünü söyledi.

 

Ancak açıklanan önlemler işçi sendikalarını ve sol partileri kızdırdı.

 

Haberin Devamı

Portekiz’teki işçi sendikalarından CGTP-Intersindical’ın Başkanı Manual Carvalho, bu önlemlerin ekonomik büyümeye zarar vereceğini ve ülkedeki birçok ailenin maddi açıdan zor durumda kalmasına neden olacağına dikkat çekti.

 

AVRUPA’NIN EN İYİSİ

Diğer yandan Portekiz, bu yılın ilk çeyreğinde, yüzde 1 ile AB genelindeki en hızlı büyümeye imza attı. Geçen yıla kıyasla, yüzde 1.7 oranında artan büyümeye en büyük etken, ihracattaki artış oldu.

 

Sanayi üretimi ise, Mart ayında yüzde 7.2 arttı. Avrupa genelindeki sanayi üretimindeki artış ise ortalama yüzde 1.3 seviyesinde bulunuyor.

 

Portekiz Merkez Bankası Başkanı Vitor Constâncio ise, büyüme oranındaki beklenmedik artışın, bir daha tekrarlanmayacak özel durumlardan kaynaklandığını ve mali düzenlemeyi destekleyeceğini belirtti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!