Politikacıya kurban, haram

Güncelleme Tarihi:

Politikacıya kurban, haram
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kurban bayramı öncesi gereksiz tartışmalar yaşandığını söyleyen Diyanet İşleri Başkanı Yılmaz, ‘‘Kurban derisini THK toplayabilir. Kredi kartıyla kurban alınabilir’’ dedi. Yılmaz, siyasiler için kurban kesmenin ise dinen caiz olmadığını açıkladı.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, Kurban Bayramı öncesi yaşanan derilerin toplanması ve kredi kartıyla kurban satın alınması konularının gereksiz yere tartışılmasından yakındı. Yılmaz, dün düzenlediği basın toplantısında, herhangi bir tören veya siyasiler için kurban kesilmesinin dinen caiz olmadığını belirten Yılmaz, ‘‘Bir kişi sevdiği insan için kurban kesiyorsa, bu caiz değildir, bu kurban olmaz. Kurban Allah için kesilir. İnsana prestij için kurban kesmek tehlikelidir. Bunun yerine kurban bedelini hayır işlerinde harcamak daha doğrudur’’ dedi. Bir gazeteci, gelirinin büyük kısmını kurban derilerinden elde eden THK'nın, içkili toplantılar düzenlemesinin dinen caiz olup olmadığını sordu. Bunun üzerine Yılmaz, şunları söyledi: ‘‘Vatandaşlar, kestikleri kurbanın derisini kendileri kullanabilir, sadaka olarak dilediğine verebilir ama parayla satamaz. Kurban derilerini toplama yetkisi de yasayla THK'ya verilmiştir. Burada şahısları tartışacak değiliz. Kurban derilerinin verileceği yerin hayır kurumu olması da zorunlu değil. Bayramlar kaynaşma, kardeşlik günleridir. Bu günlerde, deri mücadelesi başlatmanın manası yoktur. Bu bayram da, deri tartışmasını bırakalım.’’ Kredi kartıyla kurban kesmenin caiz olduğunu belirten Yılmaz, ‘‘İnsanlar, para yerine kredi kartı taşıyor. Önemli olan, kendi mülkiyetine geçen kurbanı kesmesidir. Ödemeyi nasıl yaptığı önemli değildir’’ dedi. Yılmaz, kurban kesilmesine ilişkin yöntemler, dağıtılmasında dikkat edilecek hususlar hakkında da şu bilgileri verdi:

ÖZEL YERDE KESİM

Çeşitli mahallelerde, ev önlerinde kesilen kurbanların, değerlendirilmeyen kısımları uygun olmayan yerlere atılmakta, çevre temizliği ihlal edilmektedir. Kurban kesmek için özel yerler belirlenmelidir.

İŞKENCE ETMEYİN

İslam Dini, insana olduğu gibi hayvanlara da işkence yapılmasını yasaklamaktadır. Ehil olmayan ellerde, kurban büyük acılar çekerek, çırpınarak kesiliyor. Mümkünse hayvan uyuşturulmalı, kesim işlemi süratle yapılmalıdır.

GAYRİMÜSLİME KURBAN

Kurban etinin hepsini yoksullara dağıtmak caiz ise de en uygun olan eti üçe taksim etmek, birini kurban kesemeyen yoksullara, birini akraba, tanıdık ve komşulara, birini de kendi aile fertleriyle yemektir. Komşu, gayrimüslim olsa da, kurban eti verilir.

TÜRBELERDE KESİLMEZ

İslamiyette, türbeperestlik yoktur. Bu nedenle adak da olsa türbelerde kurban kesmeyi dinimiz yasaklamıştır. Bu türbe, peygamber mezarı da olsa kurban kesilmesi doğru değildir.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!