Polisten 'taş atan çocuk' özeleştirisi

Güncelleme Tarihi:

Polisten taş atan çocuk özeleştirisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2009 17:55

ADANA Emniyet Müdürü Salih Kesmez, geçen cumartesi günü terör örgütü PKK'nın saldırılarının başlamasının yıldönümünde yapılan gösterilerde polis memuru Ferdi Özkan'ın katil zanlılarının yakalanmasının an meselesi olduğunu söyledi. Polise taş atan çoçuklar konusuna da değinen Kesmez, “Biz acaba devlet olarak görevimizi tam yaptık mı? Tam, iyi eğitim versek, iyi şartlar sağlasak acaba böyle olur muydu?” dedi.

Emniyet Müdürü Kesmez, Seyhan İlçe Emniyet Müdürü Osman Sert, müdür yardımcıları, polis merkezi amirleri ve Seyhan İlçesi'ndeki muhtarlarla birlikte Adana Ticaret Odası (ATO) Toplantı Salonu'nda ‘Tanışma ve Huzur Toplantısı’ düzenledi. Toplantının açılışında konuşurken, geçen cumartesi gecesi korsan gösteride şehit edilen polis memuru Ferdi Özkan'ın katil zanlılarının yakalanmasının an meselesi olduğunu söyledi. Böyle üzücü olayların olmaması için çaba harcadıklarını kaydeden Kesmez, şöyle devam etti:
“Tabi biz şehitliğe, gaziliğe baştan hazırız. Kefenimizi giyerek mesleğe başladık. Böyle üzücü olayların olmasını kesinlikle istemiyoruz. Olmaması için tedbir almamız lazım ama böyle bir olay da duygusal olacak veya görevimizi saptıracak, bizi değişik şekilde etkileyecek konumda olmamız mümkün değil. Orada üç-beş kendini bilmezin yaptığı bir hareket olarak değerlendiriyoruz. Onları da en kısa zamanda bulup adalete teslim edeceğiz, cezasını bağımsız yargımız verecektir. Ramak kaldı, arkadaşlarımızla yoğun çalışıyoruz.”

‘Kutsal devlet’ olgusundan, insan odaklı bir yönetime doğru gelindiğini anlatan Adana Emniyet Müdürü, “Önceden devlet önemliydi, 1-2 vatandaşın devlet karşısında önemi yoktu. ‘Devlet için 3-5 kişi feda olabilir’ düşüncesinden, kişi odaklı, ‘Kişi olmazsa devlet olmaz’ düşüncesine doğru gelindi. Biz, yaptığımız görevlerde bir kişinin burnu kanamasın diye uğraşıyoruz. Taş yiyoruz, molotof atıyorlar ama biz babayız, kaskımız var. O çocuklar bilmiyor. Bunlar da bizim çocuğumuz ama kandırılıyorlar. ’Aman burnu kanamasın’ diyoruz” dedi.

‘FARKINDA DEĞİL, SANKİ ARKADAŞIYLA OYUN OYNUYOR’

Gösterilerde hiçbir vatandaşa zor kullanmadıklarını bildiren Kesmez, olayın çözümü için herkesin görev alması gerektiğini söyledi. Kesmez, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Gösterilerde çoğu çocuktu, gaz attık, su sıktık ama fazla büyütmedik. ‘O haindir, devleti yıkmaya çalışıyor, dinamit koyuyor, vurun, kızın, ezin bunları’ yapmadık. Çoğu kandırılmış, kendini, ne yaptığını bilmeyen çocuklar. Nezarethanede aldıklarımız var, yarısı çocuk. Ne yaptığının farkında değil. Bir kızayım falan desen, çocuk işte. Bunu önce Bitlis'te gördüm. Önce bakıyorsun taş atıyor, sonra yakalıyorsun kalem, çikolata veriyorsun, ‘Ağabeyciğim, müdürüm’ diye sarılıyor. Farkında değil, sanki sokak köşesinde arkadaşlarıyla birlikte oyun oynuyor. Biz bunun bilincinde, farkındayız, devlet olarak ciddiyetindeyiz. Ancak güvenlik tek başımıza altından kalkabileceğimiz bir konu değil. Bizim asıl işimiz ama güvenlik hepimizin işi. O çocukların o şekilde kandırılmamasını sağlamak, polise karşı taş atmamasını sağlamak hepimizin görevi. O çocuk taş atarken tabiî ki üzülüyoruz, zaman zaman kızıyoruz. ‘Annesi, babası iyi eğitmiyor’ diyoruz ama onun arkasından ‘Biz acaba devlet olarak görevimizi tam yaptık mı? Tam iyi eğitim versek, iyi şartlar sağlasak acaba böyle olur muydu?’ diye düşünüyoruz. Ama bunları ortadan kaldırmak için elbirliğiyle hareket etmemiz lazım.”

Toplantı, muhtarların sorunlarını anlatmasıyla devam etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!