Polise sınırlama

Güncelleme Tarihi:

Polise sınırlama
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

Susurluk kazası sonrası ortaya çıkan çeteler, bu çetelerin güvenlik güçleri ile bağlantıları, 57. Hükümet'in organize suç örgütleri ile mücadeleyi öncelikli görev saymasına yol açtı. Başbakan Bülent Ecevit, dün TBMM'de hükümet programını okudu. Programın giriş bölümünde, laiklik ilkesi gereği din duygularının devlet işlerine karıştırılmayacağı, ancak siyasal amaçlar ve çıkar hesaplarıyla istismarının önlenmesinde de kesin kararlı davranılacağı belirtildi. Bu bölümde, ‘‘Hükümetimiz, bu çerçevede Sünni-Alevi kardeşliğinin pekiştirilmesine de gerekli önemi verecektir’’ denildi. Böylece bir hükümet programında ilk kez, mezhepler arası kardeşlik açık bir dille vurgulandı. Türban konusu da giriş bölümünde yer aldı. Hanımların, özel yaşamlarında giyim-kuşamına bir karışmanın sözkonusu olmadığının kaydedildiği programda, ‘‘Ancak kamu kurumlarında türbanın, Cumhuriyet'in temel niteliklerini hedef alan bir siyasal simgeye dönüştürülmesine karşı, yürürlükteki kurallar uyarınca alınmış önlemler titizlikle sürdürülecektir’’ denildi. Hükümet programında daha sonra özetle şu mesajlar yer aldı:

SADECE GÜVENLİK Organize suç örgütleri, çeteler ve yolsuzlukla mücadeleyi sürdürmek, öncelikli görev sayılacak. Güvenlik güçlerinin, özellikle polisin, görev yetki ve sorumlulukları gözden geçirilecek, etkin, tarafsız, insan haklarına saygılı güvenlik hizmeti verilebilmesi için düzenlemeler yapılacak. Yasa dışı ilişkileri belirlenen güvenlik görevlilerine verilen cezaların caydırıcılığı arttırılacak. Güvenlik dışındaki görevler, güvenlik güçlerinden alınacak ve güvenlik güçleri asli görevlerini yapar duruma getirilecek. Özel koruma işlevi yeniden düzenlenecek. Devlet kurum ve kuruluşlarının, tüm güvenlik ve istihbarat birimlerinin, her türlü siyasal karışmacılıktan uzak olarak, uyum içinde çalışmaları gözetilecek.

DGM'LER YENİDEN

Devlet Güvenlik Mahkemeleri yeniden düzenlenecek. Örgütlü suçların takibi ve cezalandırmaya ilişkin yasal düzenlemelere öncelik verilecek. Pişmanlık Yasası'nın çıkartılması için gerekli girişimler yapılacak. Yolsuzluklarla etkin mücadele edilecek. Bu mücadeleyi zorlaştıran yasal boşluklar giderilecek. Siyasi Ahlak Yasası çıkartılacak.

KADROLAŞMAYA ENGEL

Kamuda işe alınmada, yeterlilik, yükseltilmede ehliyet ve liyakat esas alınacak, kayırmacılık önlenecek. Bunlar nesnel ölçülere ve sınav esasına dayandırılacak. Kamu görevine giriş sınavlarının, merkezi sistemle gerçekleştirilmesi sağlanacak.

8 YIL ÖDÜNSÜZ

8 yıllık kesintisiz ve zorunlu ilköğretim uygulamasına devam edilecek. Türkiye'yi bilgi çağına hazırlamaya yönelik olarak zorunlu eğitim süresinin artırılması imkanları araştırılacak. Üniversite sınavlarının tümüyle kaldırılabilmesi için öğretim üyesi açığının kapatılması dahil gerekli çalışmalar sürdürülecek. Eğitim kurumlarında, ideolojik kutuplaşma ve çatışmalara fırsat verilmeyecek.

KURAN KURSUNA ONAY

İlköğretim beşinci sınıfını tamamlayan öğrencilerin, kanunu temsilcilerinin talep etmesi durumunda, Diyanet İşleri Başkanlığı'nca yaz tatilinde açılan ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetim ve gözetimine tabi olan Kuran kurslarına devam edebilmelerine imkan verici bir düzenleme yapılacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!