Polis maçtan çekilmek için yasa bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Polis maçtan çekilmek için yasa bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2002 02:06

Polisin stadlardan ve maçlardaki görevlerinden çekilebilmesi için hazırlanan tasarısı Meclis'te görüşülmeyi bekliyor. Halen yürürlülükte olan yasada bazı değişiklikleri sağlayacak olan tasarı yasalaştıktan sonra polis kademeli olarak maçlardan ve konser, sahne gösterileri gibi özel amaçlı toplantılardan çekilecek.

İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen bu konudaki çalışmaların sürdüğünü söyledi.

İçişleri Komisyonu'nda kabul edilen ve Genel Kurul'da görüşülmeyi bekleyen tasarı, 2495 sayılı Bazı Kurum ve Kuruluşların Korunması ve Güvenliklerinin Sağlanması Hakkındaki Kanun'da değişiklikleri yapılmasını öngörüyor. Kanunda yapılacak değişiklikle, 2'nci maddede yeralan ‘korunması gereken’ yerlere maçlar ve toplantılar da alınacak.

Bakan Yücelen de şehirlerdeki trafik hizmetlerinden ve maç günleri stadlardaki görevinden çekilmesine ilişkin hazırlıkların sürdüğünü bildirdi. Yücelen, ‘‘İlk olarak maç günleri stad görevine son vermeyi planlıyoruz. Kulüplerle anlaşma yapıp, bankalar gibi özel güvenlik birimi kurmalarına imkan sağlayacağız. Gerekirse onların güvenlik görevlilerini eğitmeye de hazırız’’ dedi.

POLİS ASLİ GÖREVİNE Yücelen, birçok ülkenin stadlardaki güvenliği ‘‘özel güvenlik birimleri’’ tarafından sağladığını, polisin ihtiyaç duyulduğunda destek verdiğini anımsattı. Her kulübün kendi özel güvenlik birimini kurması gerektiğinin altını çizen Yücelen, ‘‘Kritik olsun olmasın, her maç öncesi polis stadlarda güvenlik önlemi alıyor. Buna artık son vermemiz lazım. Nasıl bankalar kendi güvenlik birimlerini oluşturdu, futbol kulüpleri de aynısını kurabilir. Her kulüp kendi güvenliğini kendisi sağlar. Böylece polis de asli görevine döner. Bunun için kulüplerle bir anlaşma imzalamayı planlıyoruz’’ diye konuştu.

Yücelen
, trafik hizmetlerinin belediyelere bırakılması gerektiğini de belirterek, ‘‘Belinde silahı bulunan polisin görevi kaldırıma park etmiş otomobilin çekilmesiyle uğraşmak olmamalı. Her ülkede bu görev beledilerin kurduğu trafik zabıtaları tarafından yapılıyor’’ dedi.

GALATASARAY: YAPARIZ

Osman Güneri Böyle bir düzenin gelmesi için yeni kanunlar yapılması gerekir.

Aziz Üstel Stadın içinde olay çıkartanlar dışarıda toplanıp geliyorlar. Stad içinde güvenliği sağlarız, ama dışarda kim sağlayacak.

Enis Sevil Polis stad dışı güvenliği sağlasın, biz içerisini kendimiz sağlarız.

Özer Saraçoğlu Özel güvenlik teşkilatlarına polis yetkisini verirlerse bu güvenlik sağlanır.

FENERBAHÇE: KÜLFET OLUR

Nihat Özdemir Biz bu işi kaldıramayız. Emniyet mutlaka işin içinde olmalı. Ayrıca bu kulüplere ayrı bir mali yük getirir.

Osman Yalçın Şu anda bunu yapmak çok zor. Bu büyük bir mali külfet olur.

BEŞİKTAŞ: ÜSTLENİRİZ

Fikret Orman Bu teklife olumlu bakıyoruz. Bizim güvenlik şirketlerimiz var. Onlar gerekli güvenliği üstlenebilir.

Yıldırım Demirören Her kulübün güvenlik şirketi var. Onlar bu işin üstesinden gelebilir.

Hasan Gocay Beşiktaş'ın özel güvenlik şirketi zaten görevinin başında. Devletin polisini maçlarda kullanmamak gerekir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!