Polis kurşunuyla felç davası başladı

Güncelleme Tarihi:

Polis kurşunuyla felç davası başladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2008 21:40

Bahçelievler'de bildiri dağıtmak isteyen gruptaki Ferhat Gerçek'in tabancayla yaralandığı olaya ilişkin haklarında dava açılan 7'si polis 13 kişinin yargılanmasına başlandı.

Bakırköy 9. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklardan Ersin Kip, Kazım Aygün, Mustafa Kaya ve müşteki-sanık Ferhat Gerçek katıldı.

Aynı zamanda mağdur ve polis memuru olan 7 kişinin de aralarında bulunduğu diğer 9 sanığın gelmediği duruşmada, bazı sanıkların avukatları da hazır bulundu. Duruşmayı, Uluslararası Af Örgütünden Nikola Duckworth de gözlemci olarak izledi.

Duruşmada, Çağdaş Hukukçular Derneği adına mahkemeye dilekçe veren Ebru Timtik, davaya müdahil olmak istedi. Olaydan zarar görmediği için derneğin bu talebini reddeden mahkeme, daha sonra sanıkların savunmasını aldı.

Ferhat Gerçek, savunmasında, üyesi olduğu derneğin dergisini satıp dönerken bir polis ekibinin ellerindeki dergiyi alarak amirlerine “bu dergiyi dağıtsınlar mı?” diye sorduğunu, amirin de telsizden “bırakın dağıtsınlar” yanıtını verdiğini duyduklarını ifade etti.

Gerçek, aldıkları emir üzerine araca binen polislerin, bir süre uzaklaştıktan sonra geri dönerek araçlarını üzerlerine sürdüğünü savundu.

Yanındaki arkadaşının polislere, “yavaş sürsene, çocuğu ezeceksin” demesi üzerine araçtan inen polisin kendilerini gözaltına almak istediğini ve “niye gözaltına alıyorsunuz?” diye sorduklarında cevap vermeyen polislerin kendilerine saldırdığını iddia eden Gerçek, “Ben derneğe doğru giderken yere düştüm, bir an bayıldım zannettim. Sonradan vurulduğumu anladım” dedi.

Ersin Kip de “polis araçlarına zarar verme” iddialarına karşı çıkarak, “Biz arabalara vurmadık. İlk başta zaten gözaltına alınmıştık, bu nedenle araçlara zarar vermemiz mümkün değildi. Böyle bir şey de görmedik” dedi.
Mustafa Kaya da polise hakaret etmediğini ve direnmediğini belirterek, hakkındaki suçlamaları kabul etmedi.
Duruşmaya gelmeyen sanıkların zorla getirilmesine karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi.

Bu arada, dava nedeniyle adliye önünde toplanan bir grup, sloganlar atıp polislere tepki göstererek, Ferhat Gerçek'e destek verdi.

İDDİANAMEDEN

Bakırköy Cumhuriyet Savcılığınca hazırlanan iddianamede, 19 Ekim 2007'de Bahçelievler Yenibosna Zafer Mahallesinde “Yürüyüş” dergisi satmak isteyen gruba polislerce müdahale edilerek, derginin satışının engellenmek istendiğinin öne sürüldüğü belirtiliyor.

Gruptan Ersin Kip'in gözaltına alınması sırasına yaşanan arbedede açılan ateş sonucu Ferhat Gerçek'in sırtından vurularak yaralandığı anlatılan iddianamede, Gerçek'in yaralanmasına yol açan kurşunun isabet etmeden önce sert bir zemine temas ederek deforme olduğu ve polisler tarafından kullanılan tabancayla uyum gösterdiği anlatılıyor.

İddianamede, taraflardan Ferhat Gerçek, Hasan Küçükoğlu, Bülent Kemal Yıldırım, Mustafa Kaya, Ersin Kip ve Kazım Aygün'un “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet etmek”, “görevi yaptırmamak”, “kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret etmek” suçlarından, polis memurları Cengiz Çalış, Yavuz Özer, Aydın Özdere, Hasan Bayrakdar, Can Koçbülbül, Emre Taşkın ve Muzaffer Ünal'ın da “zor kullanma yetkisi aşılarak kasten yaralama” suçundan cezalandırılması isteniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!