PKK'ya sandviç, kuzeyden Türkiye güneyden Barzani

Güncelleme Tarihi:

PKKya sandviç, kuzeyden Türkiye güneyden Barzani
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kuzey Irak'ta, Türkiye sınırına yakın Haftanin ve Sinaht bölgelerinde PKK'lı terörist gruplarının yeniden toplanarak eylem hazırlığı yaptıkları yolundaki duyum ve istihbarat çerçevesinde, sınırötesi harekát yapılması için hazırlıklar yoğunlaştırıldı. Bölgeyi iyi bildikleri için Kuzey Irak'tan otobüslerle bin kadar peşmergenin Türkiye'ye getirilerek Uludere'nin Ortabağ, Taşdelen ve Gülyazı jandarma sınır birliklerinde konuşlandırıldığı iddia edildi. Uludere ve Beytüşşebap'taki Gevdan, Jirki, Mamkuran, Tatar, Babat, Goyan aşiretine mensup 1500 kadar korucunun da sınır kesiminde bekletildiği öne sürüldü. Silopi ve Cizre'deki zırhlı araçların Şırnak'tan Kuzey Irak'a açılan Habur Sınır Kapısı'ndan geçerek, Uludere'nin Güneyindeki Derkar, Bamerni, Batufa bölgelerine konuşlanarak, bölgedeki Mesut Barzani liderliğindeki Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) peşmergeleri ile birlikte PKK'ya karşı ‘Sandviç’ harekátı için hazırlık yaptığı bildirildi.

Diyarbakır'daki İkinci Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı'ndan havalanan savaş uçakları bölgede keşif uçuşlarını yoğunlaştırırken, helikopterlerin de, sınırdan 15-20 kilometre içeride konuşlandırılan öncü askerlere lojistik destek sağladığı ifade edildi.

Barzani liderliğindeki IKDP, bölgede yuvalanan PKK'lı grupların rakip Celal Talabani önderliğindeki Kürdistan Yurtsever Birliği tarafından (KYB) daha güneydeki bölgeden desteklendiğini, teröristlerin sivil hedeflere sık sık saldırarak, can ve mal kaybına yol açtığını bildirdi. Barzani, her fırsatta PKK'nın bölgeyi terketmesi çağrısı yapmış, bölücü örgüt ise IKDP'yi Türkiye ile işbirliği yaptığı için Kürt halkına ‘ihanet etmekle’ suçlamıştı.

GÖZLERİ SINIRDA

Avrupa'da PKK güdümünde yayınlanan Özgür Politika gazetesi ve uydu aracılığıyla yayın yapan CTV, Türk askeri birliklerinin Şırnak üzerinden Kuzey Irak'a kaydırılarak, Duhok ve Zaho'ya yakın bölgede konuşlandırıldığını öne sürdü. Gazete, birlik kaydırma çalışmalarının 2 Temmuz'da başladığını, askeri araçların Kuzey Irak'a geçişleri sırasında Habur Gümrük Kapısı'nın TIR ve kamyon trafiğine kapatıldığını, Uludere ve Beytüşşebap ilçelerindeki koruculara yeni harekát için ‘Hazır ol’ talimatı verildiğini iddia etti. Kuzey Irak'taki Barzani yanlısı peşmerge komutanlarının Şırnak'a gelerek, ortak harekát ile ilgili değerlendirmeler yaptıkları ayrıca İran'dan da harekata destek vermesinin istendiği savunuldu. Ankara'ya cumartesi günü bu amaçla bir İran heyetinin geldiği, PKK'nın bölgede sıkıştırılmasının hedeflendiği iddia edildi.

CTV de Şırnak'ın Silopi İlçesi yakınlarındaki Hac Konaklama Tesisleri'ne son günlerde çok sayıda tank, zırhlı personel taşıyıcı ve panzerin konuşlandığı, bir bölümünün Kuzey Irak'a geçtiğini savundu. Habur Gümrük Başmüdürlüğü yetkilileri, zırhlı araçların rutin olarak her gün Kuzey Irak'a gidip geldiğini, olağan bir durum yaşanmadığını ve sınır kapısının trafiğe kapanmadığını bildirdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!