PKK’sız terör sempozyumu

Güncelleme Tarihi:

PKK’sız terör sempozyumu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2009 00:00

18 ülkeden 20’si yabancı, 32’si Türk 52 üniversite; 7’si yabancı 14 düşünce kuruluşu ve araştırma merkezi; 36’sı yabancı 255 akademisyen, araştırmacı ve uygulayıcı Antalya’da 3 gün boyunca terörü konuştu. El Kaide’den DHKP-C’ye kadar birçok örgüt ele alındı ama sempozyum boyunca PKK’nın adı bile geçmedi.

ANTALYA’da düzenlenen terör sempozyumunda El Kaide, Hizbullah, DHKP-C’ye kadar birçok terör örgütü ile ilgili sunum yapılırken bir tek PKK’dan söz edilmemesi dikkat çekti.

1. Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Sempozyumu Antalya’da dün sona erdi.

18 ülkeden, 20’si yabancı 32’si Türk 52 üniversite; 7’si yabancı 14 düşünce kuruluşu ve araştırma merkezi; 36’sı yabancı 255 akademisyen, araştırmacı ve uygulayıcı üç gün boyunca terörizm ve terör örgütlerini konuştu. Toplantılar konu ve katılımcı çokluğu nedeniyle geç saatlere kadar devam etti. Toplantıya katılan konuşmacılar, dini istismar eden terör örgütlerinden Taliban’a, Pakistan’ın barış ve gelişme planına, Rusya’daki terörizm ve organize suçlara, DHKPC’den Hizbullah’a kadar birçok örgütü, değerlendirip sunum yaptı.

Yerli yabancı akademisyenlerin, terörle mücadele uzmanlarının sunumlarında PKK’dan hiç söz etmemesi dikkat çekti. Üç gün boyunca toplantılarda, Harp Akademisi Öğretim üyesi Özlem Pınar Oran’ın, “PKK’nın degişen kimliği 1978’den bu yana politik askeri mücadele” başlığı altında sunum yapması bekleniyordu.

Ancak Oran, uçak bileti ayarlanması, otel rezervasyonunun yapılmasına rağmen sempozyuma katılmadı. Oran’a Harp Akademisi yönetiminin izin vermediği ileri sürüldü.

Konu: ABDderin devleti

Antalya’da ilginç bir toplantı daha vardı. ABD haber alma teşkilatı CIA adına da bir dönem çalışmış Prof. Dr. William W. Keller, ABD’nin derin devletiyle ilgili önemli iddialarda bulundu. Keller, senato, hukuk ve insan haklarının göz ardı edilip gizli mahkeme kararları ile terörle mücadele gerekçesiyle bir takım infazlar ve işkenceler gerçekleştirdiğinin ülkesinde ciddi anlamda sorgulandığını açıkladı. Pittsburgh Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. William W. Keller, Polis Akademisi’nce Antalya’da düzenlenen 1. Uluslararası Terörizm ve Sınır Aşan Suçlar Sempozyumu’nda “CIA’in Yürüttüğü Sorgulama Teknikleri: Terörle Mücadele ve Demokrasi Konusundaki Etkileri” hakkında sunum yaptı. Keller, özetle şunları söyledi:

Guantanamo’da ciddi işkence

“Yetkilerin toplandığı kurumlar, zamanla kontrol dışına çıktı. İşkencenin ABD’nin dışında bir kısım yerlerde de yapılabileceği anlayışı yerleşti. Bu amaçla Irak’ta, Guantanamo’da ve Avrupa ülkelerinde, gözaltına alınan zanlılar sorgulandı. Guantanomo üssünde bir kısım insanlar ciddi anlamda işkenceye tabi tutuldu. Bunlar, en yüksek hakimin gizlilik kararına dayandırılarak gerçekleştirildi. 11 Eylül sonrası korku ile terörle mücadelede başlatılan uygulamalar, şu anda ABD’de ciddi anlamda sorgulanmaya başlandı. Başkan Barak Obama, çeşitli soruşturmalar açtı. 11 Eylül sonrası gizlilikle yapılan işler, bu konuda karar veren hakime kadar çıkacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!