PKK K. Irak’ta bir bölgeyi yönetiyor

Güncelleme Tarihi:

PKK K. Irak’ta bir bölgeyi yönetiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2010 00:00

Başbakan Erdoğan, Toronto’daki basın toplantısında PKK’nın, Kuzey Irak’ta belli bir bölgeye konuşlanarak yönettiğini söyledi. Erdoğan, ABD, Irak ve Türkiye arasındaki üçlü mekanizmanın daha işlevsel kullanılmasını isteyerek, “Nerede toprak bütünlüğü? Burada ya merkezi yönetimin veya yerel yönetimin görevini yerine getirmesi lazım” dedi.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Toronto’da yapılan G-20 zirvesinden ayrılmadan önce yaptığı basın toplantısında zirvenin değerlendirmesi yanında Türkiye’nin gündemine ilişkin hassas konulara değindi. Erdoğan, otorite boşluğundan PKK’nın Kuzey Irak’ta bir bölümü yönetir hale geldiğini belirtti.
ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı görüşmede PKK ile mücadele konusunu ayrıntılı bir şekilde masaya yatırdıklarını söyleyen Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: “Biliyorsunuz Kuzey Irak coğrafi yapısı itibarıyla şu anda yerel yönetim tarafından tamamıyla orada egemen bir yapı yok. Merkezi yönetimin zaten Kuzey Irak’ta hiçbir egemenliği yok. Yani bütün bunlar nasıl bir egemenlik noktasında yönetime alınacak, bu konuları üçlü mekanizma kendi arasında konuşuyor. Çünkü bölücü terör örgütü burada belli bir bölgeye adeta konuşlanmış, yönetiyor. Nerede toprak bütünlüğü? O zaman burada ya merkezi yönetimin veya yerel yönetimin görevini yerine getirmesi lazım.”
Üçlü mekanizmaya yeni işlev
PKK’yla mücadele için Irak ve ABD’yle aralarında bir üçlü mekanizma olduğunu anımsatan Erdoğan, şunları söyledi: “Üçlü mekanizmanın istihbarat paylaşımından öte bazı işlevlerinin olması gerekiyor. Şu anda artık bu işlevin devreye sokulması üçlü mekanizma içerisinde müzakere ediliyor. Bu konuda da ilgili arkadaşlarım, Terörle Mücadele Yüksek Kurulu Başkanı ve İçişleri Bakanı bunun sıkı bir takibi içindeler. Bizler de takip etmek suretiyle buradan en kısa zamanda netice almanın gayreti içindeyiz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!