Yunanistan küresel piyasaları 'kırmızı'ya boyadı

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan küresel piyasaları kırmızıya boyadı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2010 12:41

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, Yunanistan’ı kurtarma paketini belirsizliğe sokan açıklamaları, küresel piyasalarda satışların devam etmesine neden olurken, euro da değer kaybetti.

Haberin Devamı

Asya borsaları, Salı gününü aşağıda kapattı. Çin’de Şanghay Borsası yüzde 2.1 değer kaybıyla son yedi ayın en düşük seviyesine inerken, MSCI Asya Pasifik Endeksi, yüzde 0.2’lik düşüşle 127.05 puana geriledi.

 

Avrupa’da da dün başlayan satışlar bugün de devam etti. İngiltere’de FTSE 100 Endeksi’nde yüzde 0.85’lik bir gerileme görülürken, Alman DAX yüzde 0.6, Fransız CAC-40 endeksi ise yüzde 1.32’lik bir düşüş yaşadı. Yurtdışındaki satışlar içeriyi de etkiledi. İMKB Ulusal 100 Endeksi, birinci seansta yüzde 0.95 gerileyerek, 58 bin 481 puandan kapandı.

 

Artan endişeler Yunanistan borsasında da büyük kayıplar yaşanmasına neden oldu. Dün yüzde 2.86 gerileyen Atina Borsası bugün de yaklaşık yüzde 7 değer kaybetti.
 

Haberin Devamı

Danimarkalı Danske Bank’ın döviz analisti Kasper Kirkegaard, “Euro bölgesinden Yunanistan’a yardım sağlanacağına yönelik sinyaller geliyor ancak şartlar konusunda belirsizliğin devam etmesi yatırımcıların gözünü korkuyor” dedi.       

 

Küresel piyasalardaki satışların Almanya’nın Yunanistan konusundaki tavrından kaynaklanmasına karşın bazı analistler, Atina’nın uzun vadede borcunu ödeyememesinden endişe edildiğine dikkat çekti.

    

DÖVİZ VE BONO DA SATICILI 

Euro da bu sabahki işlemlerde, dolar karşısında yüzde 0.34 değer kaybederek 1.335 seviyesine geriledi. Böylece euronun dolar karşısındaki değer kaybı yılbaşından beriyüzde 7’ye çıkmış oldu.

Yunanistan’ın gelecek ay yaklaşık 12 milyar dolarlık borç ödemesi bulunurken, risk priminin göstergesi kabul edilen tahvil spreadleri yani 10 yıllık Yunan ve Alman kıymetleri arasındaki getiri farkı dün 650 baz puanı aştı.

Bugün ise, Yunanistan’ın borçlarını yeniden yapılandıracağı ya da ertelemek isteyebileceği yönünde çıkan haberlerin ardından tahvil spreadi, 1998’den bu yana görülen en yüksek seviye çıktı.

Haberin Devamı

MERKEL’İN SÖZLERİ ETKİLİ  

Fransız BNP Baribas bankasının Kredi Stratejisti Mehernosh Engineer, “Almanya’nın kurtarma paketi konusunda net açıklamalar yapmamasının cezasını Yunanistan çekiyor. Piyasalar Yunanistan’ın borcunu yeniden yapılandırabileceğine yönelik pozisyon almaya devam ederken, Berlin hükümetinden şartlar konusunda ısrarcı tavrını devam ettiriyor” dedi.

Alman Başbakan Merkel dün kurtarma anlaşmasının henüz tamamlanmadığını ve yardım paketini onaylamadan önce Yunanistan’ın önlem paketini görmek istediğini söylemişti.

Yunanistan, Avrupa Birliği ve IMF'den gelecek olan 45 milyar dolarlık yardım karşılığında yeni bir kemer sıkma programına gitmeye sıcak bakmazken, Merkel’in tutumunun 9 Mayıs’taki yerel seçimler öncesinde daha da sertleşmesinden endişe ediliyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!