Piyasalarda deprem korkusu

Güncelleme Tarihi:

Piyasalarda deprem korkusu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2008 10:24

Hükümetle yargı arasındaki yüksek gerilime enerji ve gıda fiyatlarındaki hızlı yükseliş eklenince piyasaları 'deprem' korkusu sardı.

Haberin Devamı

Ak Parti'ye açılan kapatma davası öncesinde yaşanan bu gerilim, 1 ve 3 aylık dilimler içerisinde Türkiye'yi 'finans piyasaları istikrarsızlığın eşiğinde' şeklinde tanımlanır hale getirdi.

Bütün bunlara aşırı yüksek cari açık da eklenince kulislerde şu söz sıkça konuşulur oldu:

"Dikkat Türkiye'nin kredi notu düşebilir!"

BORSA GERÄ°DE KALDI Â

Türkiye'de borsa baÅŸta olmak üzere son dönemde yurtdışı piyasalardan ayrışmasının en önemli nedeni siyasette yaÅŸanan belirsizlikler. Kapatma davası ardından yükselen tansiyon son günlerde bildiri savaşı ile iyice tırmanmış durumda. Türkiye ile aynı kategoride deÄŸerlendirilen ülke borsalarında daha kuvvetli hareketler yaÅŸanırken, Ä°MKB ise yerinde sayıyor, hatta geriye gidiyor. Son bir ayda Arjantin ve Brezilya borsaları yüzde 6-7 civarında yükseliÅŸler kaydetti.Â

Haberin Devamı

Benzer şekilde Almanya, İngiltere ve Japonya borsalarında da yüzde 1-2 arasında değişen oranlarda yükseliş izlendi. Aynı dönemde Türkiye Borsası ise yüzde 6'nın üzerinde değer yitirdi.

DOLARI YÃœKSEK FAÄ°Z TUTUYOR

Dolar tarafında ise gergin bekleyiş devam ediyor. Merkez Bankası'nın yaptığı faiz artırımı sonrası para gecelik repoya yönelirken, bu durum şimdilik kurlar üzerinde baskı yaratıyor. Özellikle dışarıdan gelen para ilk adres olarak gecelik faize gidiyor, kurları da aşağı itiyor. Ancak doların son günlerdeki hareketliliği piyasalarda ilgi uyandırıyor. Uzmanlar, yüksek faize karşın siyasi gerilime dikkat edilmesi gerektiğini ve gerilimin tırmanması halinde bunun etkilerinin döviz tarafında da görülebileceğini belirtiyor.

Eurobond piyasasında da tedirgin bekleyiş devam ediyor. Geçtiğimiz hafta krizin en kötü günlerinin geçtiği düşüncesinin risk iştahını artırmasıyla gelişmekte olan ülkelere yönelim artarken, risk primleri de azalmıştı. ancak küresel enflasyona ilişkin kaygılara bağlı olarak küresel risk iştahında bir azalma yaşanabileceğini belirten uzmanlar, bu durumun gelişmekte olan ülkelerin risk primlerini bir miktar artırabileceğini düşünüyor. Türkiye'deki siyasi gerilim de yakından izlenirken, bu durumun Türk eurobondlar üzerindeki stresi artırdığı belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!