Piyasalar yıl sonunda coştu

Güncelleme Tarihi:

Piyasalar yıl sonunda coştu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2010 12:59

Yatırımcıların, ABD'de toparlanma beklentileriyle tahvil piyasasından çıkıp hisse senetlerine yönelmesi, borsaları iki yıl önce Lehman Brothers'ın çöküşünden bu yana görülen en yüksek seviyelere taşıdı.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor        

 

Noel öncesinde genellikle Aralık ayında yaÅŸanan yükseliÅŸ, bu yıl son 10 senenin en sert hareketi oldu. YükseliÅŸle birlikte PerÅŸembe günü, Ä°ngiltere'nin gösterge endeksi FTSE 100, Haziran 2008'den bu yana ilk defa 6,000 seviyesinin üzerine çıktı. FTSE 100 bugünkü iÅŸlemlerde ise hafif düşerek 6,000 seviyesinin altına geriledi. Â

 

Piyasaların, dün kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in Portekiz'in kredi notunu düşürmesine rağmen yükselmesinde, yatırımcıların gelecek sene yaşanacak güçlü ekonomik büyüme beklentileri etkili oldu.

Haberin Devamı

 

Bu beklentilerle, güvenli liman olarak görülen tahvillerden çıkan para hisse senetlerine gidiyor. Hisse senetlerine giren para miktarı ÅŸu anda son dört senenin en yüksek seviyesinde bulunuyor.   Â

 

JPMorgan hisse senetleri stratejistlerinden Mislav Matejka gelişmelerle ilgili yaptığı değerlendirmede, "Şu anda yatırımcıların beklentileriyle ilgili bir değişimin eşiğinde bulunuyoruz. Yatırımcılar, hisse senetlerini gelecek yıl sabit getirili varlıklardan daha fazla getiri sağlayacağına inanıyor" dedi.

 

Matejka, yükselişin arkasında son üç ayda iki dipli resesyon korkusunun giderek kaybolmasının önemli etkisi olduğunu savundu.

 

DÄ°KKAT UYARISI DA GELDİ Â

Ancak bazı piyasa analistleri ise küresel ekonomik toparlanmanın tam anlamayla rayına oturmaktan uzak olduğuna ve yükselişte hacmin düşük kalmasına işaret ederek dikkatli olunması yönünde uyarılar yapıyor.

 

Société Générale'in stratejistlerinden Albert Edwards müşterilerine geçtiği notta, "Sürdürülebilir bir ekonomik toparlanma içerisinde olduğumuz fikri, 2005 ile 2007 yıllarında ne kadarsa, şimdi de o kadar saçma" dedi.

Haberin Devamı

 

2011 için yapılan tahminlerde, bu ay yüzde 6.5 yükselerek 1,257 puana çıkan ABD'nin gösterge endekslerinden S&P 500'ün gelecek yıl 1.400'ün puanın üzerine çıkacağı belirtiliyor.

 

Bu yılın büyük kısmında görülen hisse senedine yatırım yapılan fonlardan para çekme eğilimi de son birkaç haftada değişti.

 

Fed'in 600 milyar dolarlık ikinci parasal gevşeme kararını açıkladığı Kasım başından bu yana, tahvil fonlarından 6.1 milyar dolar çıkarken, hisse senedi fonlarına 47.4 milyar dolar kaynak aktığı belirtiliyor.

 

* Bu yazı Financial Times'ta, "US hopes cheer markets" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                Â

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                Â

                                Â

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  Â

http://twitter.com/HurriyetEkonet  Â

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!