Piyasalar dışarıyla dalgalandı Gül’ün sözlerine tepkisiz kaldı

Güncelleme Tarihi:

Piyasalar dışarıyla dalgalandı Gül’ün sözlerine tepkisiz kaldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2007 00:00

Seçim sonuçlarıyla coşku yaşayan piyasalar Cumhurbaşkanlığı sürecine yönelik belirsizlikle yönünü dışarıya çevirdi.

Dün yurtdışındaki bozulma ile 53 bine kadar gerileyerek kár satışları için fırsat bulan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), nisan ayında Köşk adaylığına gösterilen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı konusundaki açıklamalarına tepkisiz kaldı. Öğleden sonra Avrupa borsalarında toparlanmayla birlikte İMKB’de yön yukarı döndü ve günün tamamında kayıp yüzde 0.18 oldu. Açılışta 1.25 YTL düzeyine çıkmış olan dolar ise 1.24 YTL seviyesine geriledi. Faiz ise yüzde 17.30’a tırmandıktan sonra yabancı girişiyle yeniden yüzde 17.16 seviyesine indi.

ABD’DE MORTGAGE KAYGISI: ABD’de mortgage kredileriyle ilgili kaygıların yeniden baş göstermesi ve emlak sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin bilançolarının olumsuz gelmesi önceki gün Dow Jones’u yüzde 1.62 düşürdü. Bu kaygılar yatırımcılar arasında riskten kaçınma hareketini tetikleyince, Yen gibi düşük faizli para birimleriyle borçlanarak yüksek getirili yerlere yatırım yapılan carry trade pozisyonlarında bozulma hızlandı. Brezilya Borsası yüzde 3.5 oranında değer yitirirken, Avrupa borsaları da güne hızlı satışla başladı.

PİYASA GÜL’DEN ETKİLENMEDİ: Bu bozulmaya paralel olarak güne satıcılı başlayan İMKB Ulusal 100 Endeks’i de hızla kár satışlarına sahne oldu. Endeks 53 bin puan seviyelerine gerilerken, ilk seansı 54 bin puanı üzerinde tutunarak tamamladı. İkinci seansta başlamadan önce Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, "meydanların işaretini, milletin iradesini" görmezlikten gelemeyeceğini belirtti. Bu açıklama piyasalarda yankı bulmadı, ancak adaylığa açık kapı bırakması belirsizliğin bir süre daha süreceği beklentisi doğurdu.

YURTDIŞIYLA TOPARLANDI: İkinci seansa bu açıklama ile başlayan İMKB’nin gözü Avrupa borsalarında yüzde 1.5 kayıpların ardından oluşan toparlanmadaydı. Ayrıca Dow Jones vadeli işlemlerde yön yukarı döndü. Böylece İMKB’de de kayıplar telafi etmeye başladı. Gün sonunda ise 54.831 puandan yüzde 0.18 değer kaybıyla tamamladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!