Piknik kent İstanbul

Güncelleme Tarihi:

Piknik kent İstanbul
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

On milyona yaklaşan nüfusuyla İstanbul, kurban bayramı boyunca büyük bir piknik alanına döndü. Uzun tatili ve güzel havaları fırsat bilen İstanbullular, kendilerini parklara, sahil kıyılarına, belgrat Ormanları'na attılar.

Bayramın birinci gününde kurbanlarını kestiren, ikinci günü akraba ve dostlarını ziyaret eden İstanbullular, üçüncü ve dördüncü günlerde dışarıda dinlenmeyi tercih etti. Büyük çoğunluğun kent dışına gitmesi nedeniyle İstanbul, geçtiğimiz dört gün süresince rahat bir nefes aldı. Kentin yakın tarihinde ilk kez trafik sıkışıklığı ve caddelerin kilitlenmesi yaşanmadı.

İNSAN AKINI

Kentin sahil şeridindeki parklar sabahtan insan akınına uğradı. Boğaziçi, Sarayburnu'ndan Yeşilköy'e kadar uzanan sahildeki parklar, Belgrad Ormanı ve Adalar, her bayram olduğu gibi en çok tercih edilen yerlerdi. Hemen her ağacın altında tüten ızgaralarda kurban etleri pişirildi. Çimlere uzananlar yorgunluk atmaya çalıştı. Bu arada bazı vatandaşlar, çimler üzerine yayılanların arkalarında büyük çöp yığınları bıraktıklarından, çevre temizliğine dikkat etmediklerinden yakındılar.

ULAŞIM BEDAVA

Toplu taşıma vasıtalarının ücretsiz olmasını fırsat bilen varoşlardaki aileler, topluca kent merkezine gelerek gezme olanağı buldular. Ulaşım kolaylığı nedeniyle bir bayram yerine dönen Sarayburnu, özellikle görülmeye değerdi: Paçalarını sıvayarak denize girenler, top oynayanlar, el ele dolaşan aşıklar, dürbün kiralayanlar, balık tutanlar, baloncular, simitçiler, köfte ekmekçiler, yorgunluktan uykuya yenik düşen bebekler, sudan nedenlerle delikanlı grupları arasında çıkan tartışmalar, Sarayburnu'nu kentin en renkli ortamı haline getirdi.

İŞPORTA CENNETİ

Eminönü sokakları ile Beyazıt Meydanı, bayram süresince ‘‘pazar yeri’’ olarak hizmet verdi ve bir işporta cennetine dönüştü. Ama bu pazarlara da sakinlik hâkimdi. Satıcıların alıcılardan fazla olması dikkat çekti. Lunaparklar bayram günlerinin en kalabalık diğer alanlarıydı. Heyecan verici modern eğlence araçlarının yanı sıra eski bayramların atları da çocukların hizmetindeydi. Laleli sokakları her bayramda olduğu gibi yine kalabalıktı...

İstanbul gezileri bayram tatiline denk gelen turistler, çok şanslıydılar. Çünkü sakin ve trafik sorunu olmadan kentten ayrıldılar.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!