Picasso tabloları için son karar Fransız uzmanların

Güncelleme Tarihi:

Picasso tabloları için son karar Fransız uzmanların
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2001 12:08

İşadamı Dikran Masis'in Türkiye'deki tüm Picasso tabloları için 'sahte' demesi bir tartışmayı yeniden başlattı. Devlet Resim Heykel Müzesi Müdürü Vural Yurdakul, Masis'in sözlerinin sadece bir görüş olduğunu, asıl kararı Fransa'dan gelecek Picasso uzmanlarının vereceğini söyledi.

Haberin Devamı

Devlet Resim Heykel Müzesi Müdürü Vural Yurdakul, Eskidji Müzayede Evi'nin sahibi Dikran Masis'in ''Türkiye'deki bütün Picasso tablolarının sahte olduğu'' yönündeki sözlerinin, bir kanaat belirtmenin ötesinde olmadığını söyledi. 

Yurdakul, Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından Devlet Resim Heykel Müzesi'nde korunan Picasso tablolarıyla ilgili sahte ya da gerçek oldukları yolunda değişik spekülasyonlar bulunduğunu söyledi.

Kültür Bakanlığı'nın resimleri bir ''yeddiemin'' olarak elinde tuttuğunu, sahipleri belli olmayan resimlerle yakalanan kişiler hakkındaki hukuki sürecin devam ettiğini hatırlatan Yurdakul, şöyle devam etti:  ''Biz müze koşulları altında bu resimleri saklı tutuyoruz. Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'nün kurduğu bir komisyon tarafından bu resimler incelendi. Komisyon, fiziki görüntüleri itibariyle bunların Picasso olabileceği kanaatine vardığı için o bağlamda raporlar verdiler ancak bunların orijinalliği konusunda bilimsel anlamda bir kesinlik söz konusu değil.''
 
Vural Yurdakul, Dikran Masis'in bu resimlerin sahte olduğu yolundaki sözlerinin ''bir kanaat belirtmenin ötesinde olmadığını'' söyledi.  

Resimlerin gerçek mi yoksa sahte mi olduğunun belirlenmesi için Fransa ve İspanya'daki Picasso Müzeleri'nden Picasso resimleri konusunda bir uzman istediklerini anlatan Yurdakul, bu talebe Fransa'daki müzeden olumlu yanıt geldiğini belirtti. Yurdakul, önümüzdeki günlerde Türkiye'deki Picasso resimlerini incelemek üzere Fransa'dan bir uzmanın Türkiye'ye gelmesini beklediklerini ancak bu konuda kesin bir tarih bulunmadığını söyledi.

9 PİCASSO TABLOSU 
    
Öte yandan güvenlik kuvvetleri tarafından yapılan operasyonlar sonucu Picasso'ya ait olduğu sanılan 9 tablo ele geçirilmişti.
  
Bu tablolardan ''Bir Genç Kadın-1903'', ''İki Yüzlü Kadın-1938'', ''Çiftçi Kadın-1908'' ile masa başında oturan iki insanın görüntülendiği isimsiz bir resim, Kültür Bakanlığı Devlet ve Resim Heykel Müzesi'nde düzenlenen özel salonda sergileniyor.  

Picasso'ya ait olduğu sanılan ''Oturan Nü'' adlı tablo ile soyut kompozisyonlardan oluşan 4 isimsiz tablo ise müzede koruma altında tutuluyor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!