Peygamber örnek erkek

Güncelleme Tarihi:

Peygamber örnek erkek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

Diyanet'in dergisinde, İslam'da kadın-erkek eşitliğine Hz. Muhammed'in aile yaşamı örnek olarak gösterildi. Yazıda Hz. Muhammed'in ev işlerine yardım ettiği, elbisesini diktiği, koyunlarını sağdığı belirtildi. Kadının çalışmasının gerekli olduğu da savunulan yazıda, ihtiyacı olmadığı halde Peygamber'in hanımının bile çeşitli işler yaptığı vurgulandı.

İslam'da kadın-erkek eşitliğine son noktayı Diyanet koydu. Diyanet kendi dergisinde yayınladığı bir yazıda Hz. Muhammed'in ev işlerine yardım ettiğini, elbisesini kendisinin diktiğini vurgularken, kadının da vatan savunması, dericilik, sütçülük, deri işlemeciliği, doktorluk, ticaret, sözcülük, dokumacılık, çobanlık, bağ-bahçe işleri, at bakıcılığı, fetva vermek gibi işleri yaptığını örnekleriyle açıkladı. Üsküdar Müftüsü İhsan Özkes tarafından kaleme alınan yazıda, ailenin iş bölümünde örf, adet ve geleneklerin etkisine değinilirken, erkeklerin ev işlerine katkısına ışık tutması bakımından Hz. Muhammed örnek gösterildi. Yazıda Hz. Muhammed'in eşi Hz. Ayşe'nin, ‘‘Rasulüllah her insan gibi bir kimse idi. Elbisesini diker, koyunlarını sağar, kendi hizmetini kendi yapardı’’ sözlerine dikkat çekildi. Hz. Muhammed'in insanlar arasında sınıf farkı gözetmediği ise

‘Kadınlar erkeklerin (şakikleridir) eşleri ve benzerleridir’’ hadisiyle açıklanırken, ‘Şakik bir bütünün tam ortadan bölünmüş yarısıdır. İnsanlığın nitelik ve nicelik olarak yarısı kadın, yarısı da erkektir’ açıklamasına yer verildi. Kadının çalışmasının gerekli olduğu savunulan yazıda, ‘Çalışmak ar değildir. Kişinin mevkii, makamı, maddi durumu ne kadar yüce olursa olsun çalışmak evladır’ denilerek, Peygamber hanımının bile ihtiyacı olmadığı halde çalıştığı belirtildi. Yazıda kadınların çalışmasıyla ilgili örnekler ise şöyle anlatılıyor:

VATAN SAVUNMASI

Enes bin Malik, annesi Ümmü Süleym ile Ebu Bekir'in kızı Ayşe'nin, Uhud Savaşı'nda Peygamber'in yanında savaştıklarını anlatır.

HEMŞİRELİK

Hendek Savaşı'nda yaralanan Sa'd bin Muaz, Rufeyde adında bir kadın tarafından çadırda tedavi edilmiştir. Said kızı Kuaybe isimli kadın da, Hayber Savaşı'nda mescitte kurulan çadırda yaralıları tedavi etmiştir.

DERİCİLİK

Peygamber'in eşlerinden Zeynep Binti Cahş, ihtiyacı olmadığı halde çalışmayı ihmal etmemiştir, hem de deri işlemeciliği gibi nahoş kokulu bir meslekte. Peygamber'in diğer hanımları Ümmü Seleme ve Sevde de deri işlemişlerdir.

TİCARET

Peygamber ticaret yapan Kayle'ye şöyle demiştir: ‘‘Bir şeyi satın almak istediğinde, ona istediğin fiyatı ver. Alırsın veya almazsın. Birşeyi satmak istediğinde ise istediğin fiyatı iste. Verirsin veya vermezsin.’’

SÜTÇÜLÜK

Mikdam bin Madikerib'in bir cariyesi süt satmıştır.

SPOR

Hz. Ayşe, Hz. Muhammed ile koşu yarışına girermiş.

SÖZCÜLÜK

Yezid kızı Esma, peygambere gelerek şöyle demiştir: ‘‘Ben ardımdaki müslüman kadınlar topluluğunun temsilcisiyim. Onlar benim söylediğimi söylüyor ve görüşümü paylaşıyorlar.’’

UN ÖĞÜTMEK

Peygamber'in kızı ve Hz. Ali'nin eşi Hz. Fatıma'nın un öğütürken el değirmeni çevirmekten elleri şişmiştir.

ÇOBANLIK

Hz. Şuayb'ın kızları ve Ka'b bin Malik'in cariyesi çobanlık yaparmış.

BAĞ-BAHÇE

Peygamber, Zübeyr'e Medine'ye uzak bir yerde ekip biçmesi için bir bahçe verdi. Zübeyr'in eşi Esma bu bahçenin mahsulünü bizzat başında taşıyordu.

AT BAKICILIĞI

Hz. Ebu Bekir'in kızı Esma, su çektiği atı ile devesinin otunu ve yemini kendisi bulup verir ve sulardı. Hayvanları doyurmak için başında hurma çekirdeği taşırdı.

FETVA VERMEK

Hz. Ayşe, Hz. Ebubekir, Hz. Ömer ve Hz. Osman devrinde bağımsız olarak fetva v erirdi. Bu durum vefat edinceye kadar devam etti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!