Petrol fiyatlarının kaderi Alex fırtınasına bağlı

Güncelleme Tarihi:

Petrol fiyatlarının kaderi Alex fırtınasına bağlı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2010 13:31

Alex fırtınasının ABD’nin petrol üretimi açısından en kilit noktalarından biri olan Meksika Körfezi’ne yaklaşmakta olduğu yönündeki uyarılar, bütün gözlerin petrol fiyatlarına çevrilmesine neden oldu.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi, bu yıl bölgede 13 ile 24 arasında fırtına ve sekiz ile 14 arasında da kasırga yaşanmasının beklendiğini açıkladı.

 

Bu uyarının ardından sabahki işlemlerde, ABD’de Ağustos teslimi ham petrolün varil fiyatı ve İngiliz Brent tipi ham petrolün fiyatı 79 doların üzerinde çıktı. Ancak daha sonra gün ortasına doğru fiyatlar yeniden 79 doların altına geriledi.  

 

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan  Japonya merkezli borsa aracılık şirketi Newedge’den enerji uzmanı Ken Hasegawa, “İngiltere’de petrol fiyatlarının 80 dolara çıkma olasılığı var” dedi.  

 

Hasegawa aynı zamanda, Pazar günü Atlas Okyanusu’nda, Meksika Körfezi’nin güney batısına doğru ilerleyen ve bu bölgedeki petrol platformlarını tehdit eden fırtına olasılığının petrol piyasasını tedirgin ettiğini söyledi.

 

Hasegawa, “Şu ana kadar herhangi bir zarar olmadı ancak böyle olası bir zarar durumunda, fiyatların yükselmeye devam ettiğini görebiliriz” dedi. 

 

Hasegawa, bu hafta petrolün varil fiyatının 75 ile 80 dolar arasında gidip gelmesini beklediğini de belirtti. 

 

BAZI PLATFORMLAR KAPATILDI

 

Obama yönetimi ise Alex fırtınasının yaklaşmasından dolayı Meksika'nın, bölgedeki petrol platformlarından iki tanesini kapatma kararı aldığını belirtti.

 

Meksika petrolünün yüzde 80’ini bölgede yer alan Cayo Arcas ve Dos Bocas limanlarından ihraç ediyor.

 

İngiliz ve Hollanda ortaklığı Royal Dutch of Shell’in ABD iştiraki Shell Oil, bölgede bulunan iki platformda deniz altı üretim tesislerini kapattığını, İngiliz enerji şirketi BP ise Meksika Körfezi’ndeki platformlardaki çalışan sayısını azalttığını açıkladı.

 

*Bu haberde AFP  haber ajansındaki "Oil rises as storm threatens US Gulf coast" başlıklı haber ve Reuters haber ajansından "Tropical storm Alex shuts two Mexican oil terminals" başlıklı haberden faydalanılmıştır.  

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!