Peru'dan Hatay'a tatlı patates tohumu

Güncelleme Tarihi:

Perudan Hataya tatlı patates tohumu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2009 10:57

Mustafa Kemal Üniversitesinde (MKÜ) yürütülen “Tatlı Patatesin Verim ve Kalite Düzeyinin İyileştirilmesi” projesi kapsamından besin değeri açısından zengin olan ve Peru'dan getirilen 35 tohumun yetiştiriciliğinin yapıldığı bildirildi.

Haberin Devamı

MKÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Emin Çalışkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte beyaz ve kırmızı kabuklu iki tatlı patates çeşidinin üretiminin yapıldığını, ancak bunların lif oranı ve besin değeri açısından yetersiz olduğunu söyledi.

Dünyada çok fazla tüketimi yapılan, ancak Türkiye'de bilinmeyen tatlı patatesin üretim alanının artırılıp besin değeri açısından zengin olan çeşitlerin yetiştiriciliğini yapmak için üniversitenin desteğiyle çalışma başlattıklarını ifade eden Çalışkan, bu kapsamda Peru'da bulunan Uluslararası Patates Üretim Merkezi'nden 35 çeşit tohum getirdiklerini kaydetti.

Peru'dan getirilen tohumların besin değeri ve lif oranı açısından çok kaliteli olduğunu vurgulayan Çalışkan, şöyle devam etti:
“Bölgemizde yaklaşık 90 yıldan bu yana kırmızı ve beyaz kabuklu tatlı patates çeşitleri yetiştiriliyor. Ancak bunların çok iyi kalite değiller. Kalite sorununun giderilmesi ve farklı türlerin yetiştiriciliğinin yapılarak ülkemizde tatlı patates tüketiminin yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz. Bu kapsamda Peru'dan getirdiğimiz kalitesi ve besin değeri yüksek çeşitlerin yetiştiriciliğini yapıyoruz. Yeni çeşitlerin toprak ve iklim koşullarına dayanıklılığını belirliyoruz. Şuan iki seraya ektiğimiz bu çeşitlerden bir ay sonra ürün almaya başlayacağız.”

ÜRETİCİLERE TOHUM DAĞITACAĞIZ”

Yetiştiriciliği yapılan türlerden kentin iklim özelliklerine uygun olan en iyilerini belirleyeceklerini belirten Çalışkan, daha sonra bunlardan tohum elde ederek üreticilere dağıtacaklarını kaydetti.

Tatlı patatesin yemeklik tüketilmesinin yanı sıra haşlanarak ya da kızartılarak çerez olarak da yenilebildiğinin altını çizen Çalışkan, “Ancak Türkiye'de tüketimi çok fazla yok. Tatlı patatesin yüzde 80'i Çin'de yetiştiriliyor ve Tayvan ile ABD'de yoğun olarak tüketiliyor. Bu patatesin yeşil aksamı da ıspanak gibi yenilebiliyor” diye konuştu.

Yaz aylarında yetiştiriciliği yapılan tatlı patatesin veriminin de normal patatese göre iki kat daha fazla olduğunu vurgulayan Çalışkan, sanayide ham madde olarak da kullanılan bu ürünün yetiştiriciliğinin arttırılması gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı


Çalışkan, demir, potasyum ve bitkisel lifler açısından zengin olan tatlı patatesin bazı çeşitlerinin 100 gramının bir insanın ortalama günlük A vitamini ihtiyacının tamamını, C vitamini ihtiyacının ise yüzde 50'sini karşıladığını da vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!