Perihan Mağden'e beraat

Güncelleme Tarihi:

Perihan Mağdene beraat
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2006 10:40

“Basın yoluyla halkı askerlikten soğuttuğu” iddiasıyla yargılanan gazeteci-yazar Perihan Mağden, suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraat etti.

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, Perihan Mağden katılmadı.

Davayı karara bağlayan hakim, Mağden'in eyleminin düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetinin kullanımı kapsamında ağır eleştiri niteliğinde kaldığını belirterek, suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle sanığın beraatine karar verdi.

Haberin Devamı

Gazeteci-yazar Perihan Mağden'in beraatine ilişkin kararda, dava konusu yazıda askerlik aleyhine, askerlikten soğutmaya yönelik herhangi bir ibare bulunmadığı bildirildi.

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, Perihan Mağden katılmadı.

Duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Kadir Nazmi Yelkenci, Mağden hakkında Aktüel Dergisinin 27 Aralık 2005 ve 2 Ocak 2006 tarihleri arasında yayınlanan nüshasında yer alan yazısı nedeniyle TCK'nın 318. maddesinin 1 ve 2. fıkraları uyarınca cezalandırılması istemiyle dava açıldığını hatırlattı.

Düşünce ve ifade özgürlüğünün, insanların serbestçe bilgiye ve düşünceye ulaşabilmelerini, edindikleri bilgi ve düşünceleri açıklamaya zorlanmamalarını kapsadığını belirten Yelkenci, kişilerin, düşünce ve inançlarından dolayı kınanmamaları, suçlanmamaları ve düşüncelerini tüm yasal yollarla serbest biçimde açıklayabilmelerinin de düşünce ve ifade özgürlüğü içinde yer aldığını kaydetti.

Haberin Devamı

Düşünce ve kanaat özgürlüğüne ilişkin Anayasa'nın 25 ve 26. maddelerine de değinen Savcı Yelkenci, dava konusu yazı bir bütün olarak değerlendirildiğinde askerlik hizmetinin münhasıran eleştirilmediğinin görüldüğünü ifade etti.

Yazının, askerlik hizmetinden soğutmak yolunda telkinde bulunmaya yönelik olmadığını, askerlik hizmetini olumsuz yönde etkilemediğini belirten Savcı Yelkenci, “Bahsi geçen yazının demokratik hukuk devletinde ifade özgürlüğü bağlamında askerlik ile ilgili kişisel tercih ve düşüncelerin açıklanması niteliğinde olduğu ve yine yazının vicdani reddin ülkemizde yasal düzenlemeye kavuşmasını belirtir nitelikte olduğu anlaşılmakla unsurları oluşmayan suçtan sanığın beraatine karar verilmesi talep olunur” dedi.

Mağden'in avukatları Fikret İlkiz, Yücel Sayman, Mehmet Uçum ve Ümit Abanoz da mütalaaya katıldıklarını ifade ettiler.

BERAAT KARARI

Hakim Sevim Efendiler de Mağden hakkında “Vicdani ret bir insani haktır” başlıklı yazısından dolayı dava açıldığını hatırlatarak, yazının bir bütün olarak incelendiğinde sanığın askerlikle ilgili kişisel görüşlerini kapsadığının görüldüğünü bildirdi.

Haberin Devamı

Yazıda, askerlik aleyhine, askerlikten soğutmaya yönelik herhangi bir ibarenin olmadığını, vicdani reddin Türkiye'de yasallaşması gerektiğinin ifade edildiğini anlatan Hakim Efendiler, iddianamede belirtilen ifadelerin Anayasa'nın 26. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Sözleşme'nin 10. maddelerinde öngörülen, AİHM kararlarıyla da desteklenen düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetinin kullanımı kapsamında ağır eleştiri niteliğinde kaldığını söyledi.

Hakim Efendiler, suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle Mağden'in beraatine karar verdi.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Duruşma nedeniyle İstanbul Adalet Sarayı içinde ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Binanın giriş kapısının baktığı caddenin girişlerinde kontrol noktaları oluşturan polis, adliyeye gitmek isteyen kişileri de arayarak içeri aldı.

Haberin Devamı

Duruşma sonu basın mensuplarının sorularını yanıtlayan avukat Yücel Sayman, kararın olması gerektiği gibi çıktığını söyledi.

Sayman, güvenlik önlemleri konusundaki soruya da “Güvenlik önlemi alınması gerekiyordu. Geçen celse savunma yapamadık. Olumlu, ama abartıldığını düşünüyorum” dedi.

Öte yandan, Sultanahmet Mehmet Akif Ersoy Parkı tarafında oluşturulan polis kontrol noktasının önünde toplanan bir grup, Türk Bayrağı açarak saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı okudu.

Büyük Hukukçular Birliği adına bir basın açıklaması okuyan Necip Yenisan, Mağden'in sosyolog Pınar Selek'e ilişkin yazını eleştirdi.

Selek'in yargılandığı davada yargının etkilenmeye çalışıldığını öne süren Yenisan, “Vatanın bölünmez bütünlüğü ve masum insanlarımızın yaşama hakkına kasteden kişi ve kurumlara karşı mücadeleyi Atamızın bize verdiği bir vazife olarak addediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Adliye çevresindeki yoğun güvenlik önlemleri, grubun dağılmasından sonra normal düzeye çekildi.

MAĞDEN'İN DİĞER DAVALARI

Aynı mahkemede, Perihan Mağden hakkında, Sancta Maria Kilisesi Rahibi Andrea Santaro'nun öldürülmesi olayının sanığı O.A. ve babasına hakaret ettiği iddiasıyla açılan dava ile “Pınar Selek Kimdir?” başlıklı yazısıyla “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçundan açılan davaların ilk duruşmaları da yapıldı.

Duruşmalar, Mağden'in ifadesinin alınması amacıyla ertelendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!