Patent başvurularında elektronik imza dönemi

Güncelleme Tarihi:

Patent başvurularında elektronik imza dönemi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2006 10:36

Marka, patent ve tasarım başvuruları, yılın son çeyreğinden itibaren Türk Patent Enstitüsü'nün (TPE) internet sayfası üzerinden yapılabilecek.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, “e-imza”ya geçmek için TÜBİTAK'a başvuruda bulunan 60'a yakın kurumdan sadece 16'sı, altyapısını bu uygulamaya hazır hale getirebildi.
Bu 16 kurumdan biri olan TPE, “e-imza” kapsamında internet sayfasında düzenlemeye gitti.
Kurum, yılbaşından bu yana marka, patent ve tasarım başvuruları için kişilere, veri tabanından araştırma yapma ve daha önce başvuruda bulunanlar için de müracaatlarının hangi aşamada olduğunu öğrenme imkanı tanıyor.
Çalışmanın üçüncü aşaması ise yılın son çeyreğinde tamamlanacak ve bu dönemden itibaren marka, patent ve tasarım başvuruları, kuruma gelmeden “internet üzerinden” yapılabilecek.

-SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?-

Başvuru yapacak kişiler, öncelikle başvuru ücretlerini EFT ya da kredi kartıyla bankaya ödeyecek ve enstitünün web sayfasında yer alacak başvuru formunu dolduracak.
Kamu çalışanları tarafından TÜBİTAK'tan, diğer şahıslar tarafından ise Telekomünikasyon Kurumu'nun yetkilendirdiği elektronik hizmet sertifikasyon sağlayıcısı “Türktrast” ve “e-güven” adlı şirketlerden temin edilebilecek imzalama araçları ile elektronik imzalama yapılıp işlem tamamlanacak.
Sistem marka, patent ya da tasarım başvurusunda bulunacakları, hem bürokrasiden hem zaman kaybından kurtaracak hem de belli ölçülerde maliyet avantajı sağlayacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!