Partilerin 'asayiş berkemal' vaatleri

Güncelleme Tarihi:

Partilerin asayiş berkemal vaatleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2007 09:33

22 Temmuz öncesi siyasi partiler seçim beyannamelerinde pek çok vaatte bulunurken, bu vaatler arasında başta kapkaç ve hırsızlık olmak üzere suçlarla mücadele ve asayiş de önemli yer tutuyor. Partilerin vaatleri arasında “Yaya Devriye Timleri”nden “Gece Polisi”ne MOBESE’nin yaygınlaştırılmasından, 112 Acil Yardım Çağrı Merkezi projesine kadar sayısız proje yer alıyor. İşte siyasi partilerin suç ve suçlu ile mücadele konusundaki vaatleri:

Haberin Devamı

AKP: ESAS OLAN SUÇU ÖNLEMEK

AKP, seçim beyannamesinde asayiş ve güvenlik konusunda, 4.5 yıllık iktidar boyunca yapılan ve yaşama geçirilen projeleri örnek gösterirken, 22 Temmuz sonrası için de yeni projeleri yaşama geçirmeyi vaat etti. Seçim beyannamesinde, “esas olan suçluların yakalanması değil suç işlenmesini önlemektir. Bu kapsamda güçlü bir sosyal politika ile eş zamanlı olarak, önleyici kolluğa ağırlık verilecektir” görüşüne yer verilirken, seçimlerden sonra polisin çalışma koşullarının gerçekçi bir yaklaşımla ele alınacağı vurgulandı.

KAMU BİNALARINI, KÖPRÜLERİ VE TESİSLERİ ÖZEL GÜVENLİK KORUYACAK

Seçim beyannamesine göre, 22 Temmuz sonrasında, sürücü belgesi, pasaport ve ruhsat verme gibi işlemleri yapma görevi Emniyet birimlerinden alınarak sivil idare birimlerine teslim edilecek. Kamu binaları, tesisler ve köprüleri özel güvenlik teşkilatları koruyacak. Yeni dönemde Asayiş Suçlarıyla Mücadele Strateji’sinin geliştirileceği ve yaşama geçirileceği ifade edilen beyannamede, yine failleri suçüstü yakalamak üzere de sivil kıyafetli “Güvenlik Timleri” ve “Mobil Yıldırım Ekipleri” uygulamasının geliştirileceği belirtildi.



Bilimsel esaslara göre çalışacak “Suç Analiz Merkezi Projesi”nin yaşama geçirileceği vurgulanan beyannamede, özellikle çocuk ve gençler arasındaki suçları önlemek üzere de “Risk Altındaki Çocukların Korunması Projesi”nin uygulanacağı bildirildi. AKP’nin yeni döneme ilişkin bir başka projesi de “112 Acil Yardım Çağrı Merkezi Projesi” olacak.

CHP, “YAYA DEVRİYE TİMLERİ”YLE SUÇLUYU YAKALAYACAK

Seçim beyannamesinde, “sokaklarda kapkaç ve şiddet sona erecek, kentlere güven, yaşama huzur gelecek” diyen CHP ise 22 Temmuz sonrası için toplumlu işbirliği içinde yeni güvenlik sistemi uygulamasına geçileceğini bildirdi. AKP döneminde adi suçlarda büyük bir artış olduğu, şehirlerde can ve mal güvenliğinin kalmadığı vurgulanan seçim beyannamesinde, ceza ve infaz yasalarının değiştirileceği ve yakalanan kapkaççı ve hırsızın yeniden sokağa bırakılmasının önleneceği ifade edildi.

Beyannameye göre, CHP, suç ve suçluyla mücadeleyi, motorize güçleri takviye ederek ve “Yaya Devriye Timleri” oluşturarak yapacak. Şehirlerde Semt Konseyi uygulaması başlatacak olan CHP, semt karakollarını da yeni bir anlayışla ele alacak ve şeffaf karakol uygulamasını yaygınlaştıracak. Muhtarların halkın güvenliği ve huzurunun sağlanmasında kilit rol oynamalarının sağlanacağı ifade edilen beyannamede, özel güvenlik şirketlerinin asli güvenlik unsuru olmasının önüne geçileceği kaydedildi. CHP, polise ise özlük hakları ve çalışma koşullarını iyileştirme vaadinde bulundu.

EMNİYET BAĞNAZ VE YOBAZ SIZMALARDAN ARINDIRILACAK

Emniyet teşkilatında siyasallaşmaya ve tarikatçı sızmaya izin verilmeyeceği dile getirilen beyannamede “emniyet teşkilatı her türlü siyasal yapılanmanın dışında tutulacak, her türlü çıkar ilişkilerinden ‘bağnaz ve yobaz’ sızmalardan, her türlü örgütlü kuşatmalardan arındırılacaktır” denildi.

MHP “GECE POLİSİ” İSTİHDAM EDECEK

MHP seçim beyannamesinde ise Türkiye’nin karşısındaki asayiş ve güvenlik tablosunun ürkütücü olduğuna dikkat çekilerek, ülkenin suç ve suçlular cenneti haline geldiği savunuldu. Beyannamede, suçlarla mücadelede önleyici kolluk hizmetine ağırlık verileceği belirtilerek, asayiş olaylarını önlemek için “Gece polisi” istihdam edileceği bildirildi. Polisin şartlarını iyileştirme vaadinde bulunan MHP, güvenlik mensuplarına 230 YTL güvenlik tazminatı ödeme sözü de verdi.

DP MOBESE’Yİ YAYGINLAŞTIRACAK

Demokrat Parti’nin seçim beyannamesinde ise toplumun temel ihtiyacının güvenlik olduğuna dikkat çekilerek “güvenliğin sağlanamadığı yerde haktan, hukuktan, adaletten, demokrasiden, özgürlükten söz edilemez. İnsanlar bir hafta önce, canları pahasına kendi elleriyle yakalayıp güvenlik güçlerine teslim ettikleri hırsızların yeniden karşılarına çıkması kapkaççıların mağdurlardan bile daha önce karakoldan salıverilmeleri toplumsal öfkeyi artırmaktadır” denildi. Beyannamede, suçla mücadelede caydırıcılığın sağlanması için teknolojinin tüm imkanlarından yararlanılacağı belirtilerek, vatandaşlara ve dışardan gelenlere ait bilgilerin merkezi bir sistemde tutulacağı, herhangi bir olay meydana geldiğinde, eldeki ipuçlarından suçluya en kısa sürede ulaşılacağı kaydedildi. DP, MOBESE uygulamasının suç yoğunluğu olan iller başta olmak üzere süratle ülke geneline yaygınlaştırılacağı sözü verdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!