Partiler büyük kongreye hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Partiler büyük kongreye hazırlanıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 09, 2003 13:25

AKP ve MHP 12 Ekim'de CHP ise 23-24 Ekim'de büyük kongrelerini yapacak. AKP'de Recep Tayyip Erdoğan'ın karşısında genel başkan adayı çıkmadı. MHP, birkaç aday ile kongresini yapacak. CHP'de tüzük değişikliğine gidilecek.

Haberin Devamı

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) AKP 12 Ekim Pazar günü yapılacak 1. OlaÄŸan Kongresi için 400 gazetecinin akreditasyon yaptırdığı ve bugüne kadar 576 milyar lira harcama yapıldığı bildirildi.Â
  Â
Genel Başkan Yardımsı Hayati Yazıcı, parti Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, beraberindeki organizasyon komitesi üyeleriyle birlikte, kongre çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Yazıcı, kongrede 1463 delegenin oy kullanma hakkı bulunduÄŸunu, ancak doÄŸal delege olan Kurucular Kurulu üyesi Bülent Arınç'ın TBMM BaÅŸkanlığı görevini yürütmesi nedeniyle oy hakkının bulunmadığını söyledi.Â
  Â
GÖREVLİLERDE TEK TİP KIYAFET

Kongre günü, geniÅŸ güvenlik önlemlerinin yanı sıra partinin gençlik kollarından, tek tip kıyafet giyecek çok sayıda partilinin de salonda görev yapacağını kaydeden Yazıcı, delegelerin kurulacak 14 ÅŸeffaf sandıkta oy kullanacağını bildirdi.Â
  Â
Kongre programı hakkında da bilgiler veren Yazıcı, ilk olarak genel baÅŸkan seçimi, ardından Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyeliÄŸi ve diÄŸer yetkili organların seçimlerinin yapılacağını bildirdi.Â
   Â
576 MÄ°LYAR HARCAMA
   Â
Kongre organizasyon komitesinde yer alan Genel BaÅŸkan Yardımcısı Bülent Gedikli de bir soru üzerine bugüne kadar kongre için 576 milyarlira harcama yapıldığını bildirdi.Â
  Â
Salon kirası için 71 milyar, delegelerin otel masrafları için 80 milyar, ses ve ışık düzeni için 171 milyar, organizasyon giderleri için 146 milyar, yiyecek, içecek ve güvenlik için 71 milyar harcandığını belirten Gedikli, ihtiyaç duyulması halinde kongre gününe kadar baÅŸka harcamaların da olabileceÄŸini kaydetti.Â
  Â
Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli de bir soru üzerine, kongreye, Avrupa Parlamentosu'nda temsil edilen grupların liderlerinin de davet edildiğini, Yunanistan ana muhalefet partisi lideri Costas Karamanlis ile AP Liberal Grubu Başkanı Graham Watson kongreye katılacaklarını bildirdiklerini söyledi. Dişli, ayrıca Türkiye'de görev yapan büyükelçilerinde kongreye davet edildiğini belirtti.
  Â
Genel BaÅŸkan Yardımcısı Murat Mercan da ÅŸu ana kadar 400 gazetecinin akreditasyon yaptığını, 50-100 civarında da yabancı basın mensubunun kongreyi izlemesini beklediklerini söyledi.Â
   Â
''AKLI YERÄ°NDE OLAN Ä°STEMEZ''
   Â
Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, bir gazetecinin, ''Bir gazetede, Başbakan Erdoğan'ın parti teşkilatlarına, yerel seçimlerle birlikte genel seçimlerin de yapılabileceği ihtimaline karşı hazırlıklı olunması talimatı verdiği haberleri çıktı. Nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine, bu tür yayınların ne hukukla nede ahlakla bağdaşmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Yazıcı, ''Türkiye'de aklı yerinde olan hiçbir bireyin seçimi ağzına alması söz konusu olamaz'' dedi.

Haberin Devamı

MHP'DE KONGREYE DOÄžRU
 
Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) kongresi de AKP ile aynı günde yapılacak.

MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli'nin, 3 Kasım seçimlerinde alınan yüzde 8.36 oyda sorumluluÄŸun kendisine ait olduÄŸunu ve bu sorumluluk anlayışıyla büyük kurultayda MHP'yi yeni bir yönetime kavuÅŸturması gerektiÄŸini belirterek baÅŸlattığı kongre sürecinde sona yaklaşılıyor.Â
  Â
Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi (CKMP) ile başlayıp Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP) ile devam eden süreçte, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), 7. Olağan Kongresi'ni 12 Ekim Pazar günü yapacak.
  Â
MHP'nin temelleri, Osman Bölükbaşı'nın 1954'te kurduğu Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'yle (CKMP) atıldı. Alparslan Türkeş, CKMP'nin 22-23 Şubat 1964 yılında yapılan kongresinde bu partiye katıldı.
  Â
Türkeş, 1965'te yapılan CKMP Büyük Kongresi'nde ise Genel Başkan seçildi.
  Â
24-25 Kasım 1967 tarihindeki CKMP kongresinde ''9 Işık'' olarak tanımlanan yeni doktrin, parti teşkilatına ayrıntılı olarak tanıtıldı ve parti programının çerçevesini belirledi. Bunlar, sonradan kurulacak Milliyetçi Hareket Partisi'nin de ana ilkeleri oldu.
   Â
CKMP'DEN MHP'YE GEÇİŞ
   Â
CKMP'nin 8-9 Åžubat 1969'daki OlaÄŸanüstü Büyük Kongresi'nde partinin adı, ''Milliyetçi Hareket Partisi'' olarak deÄŸiÅŸtirildi.Â
  Â
1969 genel seçimlerine katılan MHP, yüzde 3 oy aldı ve Alparslan Türkeş ilk kez milletvekili seçildi. MHP, 14 Ekim 1973 genel seçimleri sonrasında ise 3 milletvekiliyle TBMM'de temsil edildi.
  Â
CHP ve MSP'nin kısa süren koalisyonunun ardından yaşanan hükümet krizinden sonra, 31 Mart 1975'te, Süleyman Demirel'in başbakanlığında MHP'nin de içinde iki bakanlıkla yer aldığı yeni bir koalisyon hükümeti kuruldu.

Haberin Devamı

MHP, 5 Haziran 1977 milletvekili seçimlerinde 16 milletvekili çıkardı ve 21 Temmuz 1977'de yine Demirel'in başbakanlığında kurulan koalisyon hükümetinde 5 bakanlıkla yer aldı.
   Â
MİLLİYETÇİ ÇALIŞMA PARTİSİ
   Â
12 Eylül 1980 müdahalesiyle kapatılan MHP'nin yeniden partileÅŸme süreci, 7 Temmuz 1983'te Muhafazakar Parti'nin kurulmasıyla baÅŸladı.Â
   Â
Muhafazakar Parti'nin 30 Kasım 1985'teki ilk kongresinde, partinin adı ''Milliyetçi Çalışma Partisi'' olarak deÄŸiÅŸtirildi.Â
  Â
12 Eylül askeri yönetimimin getirdiği yasaklar 1987 yılında sona erdi ve 4 Ekim 1987'de düzenlenen ikinci olağanüstü kongrede Alpaslan Türkeş MÇP Genel Başkanı seçildi.
  Â
27 Kasım 1988'de yapılan MÇP olağanüstü kongresinde de Türkeş yeniden Genel Başkanlığa seçildi.
  Â
RP ve IDP ile 20 Ekim 1991 genel seçimlerinde yapılan ittifak, seçimden kısa bir süre sonra dağıldı. Alparslan Türkeş ile birlikte 18 milletvekili, 29 Aralık 1991'de MÇP 3. Olağan Kongresi'nde MÇP'ye katıldı ve Türkeş Genel Başkan oldu.
   Â
YENÄ°DEN MHP
   Â
MHP'nin 1980 öncesi son kurultay delegeleri, 27 Aralık 1992 günü toplanarak, partinin feshine, isminin ve ambleminin de MÇP tarafından kullanılabileceğine karar verdi.
  Â
24 Ocak 1993 günü toplanan MÇP 4. Olağanüstü Kongresi, MÇP'nin isminin MHP olarak değiştirilmesi ve amblem olarak da üç hilalin kullanılmasını kararlaştırdı.
  Â
Türkeş'in 4 Nisan 1997'de vefatıyla, MHP'de yeni dönem başladı. Genel Başkan Vekilliği'ni oğlu Tuğrul Türkeş yürüttü.
   Â
TÃœRKEÅž SONRASI VE OLAYLI KONGRE
   Â
Türkeş'in vefatından sonra 18 Mayıs 1997'de yapılan 5. Olağanüstü Kongre'de, ilk tur oylamada sonuç alınamadı.
  Â
İlk tur seçimlerde genel başkan adaylarından Tuğrul Türkeş 412, Devlet Bahçeli 359, Ramiz Ongun 231, Enis Öksüz 104, Muharrem Şemsek 80 ve İbrahim Çiftçi 13 oy aldı.
  Â
Sonuçların açıklanmasının ardından 4 adayın Bahçeli lehine çekilmesinden sonra bir grup kürsüye saldırdı, bazı kiÅŸiler kürsüde bulunan mikrofonu yerinden söktüler.Â
  Â
Ãœlkü Ocakları eski Genel BaÅŸkanı Azmi KaramahmutoÄŸlu, çevik kuvvetçemberini aşıp kürsüye çıkarak, ''YaÅŸasın hainler için illegalite. Bunu fert olarak baÅŸlatıyorum. Burada yapılan pazarlıklı kongreyi tanımıyoruz. TürkeÅŸ nerede biz orada'' dedi.Â
  Â
Karamahmutoğlu'nun kürsü inmesinden sonra taşkınlık yapan grup,kürsüyü de yerinden indirmek istedi. Grup daha sonra oy kullanma kabinlerini yıktı. Olaylar nedeniyle kongre 6 Temmuz'a ertelendi.
   Â
BAHÇELİ DÖNEMİ
   Â
6 Temmuz 1997'deki kongrede, Devlet Bahçeli, Alparslan Türkeş'ten sonra MHP'nin ikinci Genel Başkanı oldu.
   Â
23 Kasım 1997'de yapılan olağan kongrede, Bahçeli, rakipleri Türkeş ve Ongun'u geride bırakarak yeniden MHP Genel Başkanı seçildi.
  Â
18 Nisan 1999 milletvekili seçimlerinde yüzde 18 oy alan MHP, DSP ve ANAP ile koalisyon kurdu, 57. Hükümet'te 12 bakanlık ile yer aldı.
  Â
MHP, 5 Kasım 2000'deki 6. Olağan Büyük Kongre'de de Devlet Bahçeli'yi yeniden Genel Başkan seçti.
   Â
3 KASIM SEÇİMLERİ VE YENİDEN KONGRE SÜRECİ
   Â
MHP, 3 Kasım 2002'de yapılan milletvekili erken genel seçimlerinde, yüzde 8.36 oyla barajı aşamayarak, meclis dışı kaldı.
  Â
MHP Genel Başkanı Bahçeli, seçim sonuçlarının kesinleşmeye başlamasının ardından 3 Kasım gecesi düzenlediği basın toplantısında, sorumluluğun şahsına ait olduğunu belirterek, ''Bu sorumluluk anlayışıyla, 2003 yılında büyük kurultayı toplayarak MHP'yi yeni bir yönetime kavuşturmak ve yeni bir genel başkan önderliğinde kutsal davamızı hedefe taşıyacak yapıya kavuşturmak görevim olacaktır'' dedi.
  Â
Bahçeli'nin bu açıklamasından sonra partide üyelikler sıfırlanarakyeni üye kayıtları başladı, yeni üyelerle kongre sürecine girildi.
  Â
MHP, 12 Ekim Pazar günü yapacağı 7. Olağan Büyük Kongresi ile yeni genel başkanını seçecek.

Haberin Devamı

CHP KURULTAYINA DOÄžRU

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 23-24 Ekim tarihlerinde yapılacak 30. Olağan Kurultayı'nda, Parti Meclisi'nin (PM) üye sayısının 72'den 80'e çıkarılmasına yönelik bir tüzük değişikliği gerçekleştirilmesi planlanıyor.
  Â
CHP'de il kongrelerinin tamamlanmasıyla birlikte kurultaya yönelik hazırlıklar da hızlandı. Kurultay hazırlıklarını yürütmek üzere CHP Genel Sekreteri Önder Sav başkanlığında bir komisyon oluşturuldu.
  Â
Atatürk Spor Salonu'nda gerçekleştirilecek kurultayda doğal delegelerle birlikte toplam 1314 delege oy kullanacak. Kurultayın ilk günü Genel Başkan Deniz Baykal'ın açış konuşmasının ardından Tüzük ve Temel Sorunlar, Temel Çözümler Komisyonları oluşturulacak.

Haberin Devamı

Tüzük Komisyonu, genel baÅŸkan ya da delegelerin tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸine iliÅŸkin önerilerini deÄŸerlendirerek bir rapor hazırlayacak ve bu rapor delegelerin oyuna sunulacak.Â
  Â
CHP KURULTAYINDA PM ÃœYELERÄ°NÄ°N SAYISI ARTIRILACAK

Baykal'ın parti organlarının ''çarşaf liste'' yerine ''blok liste'' esasına göre seçilmesi önerisiyle, bir süreden beri CHP'nin gündeminde olan tüzük değişikliği tartışmalarına bir yenisi daha eklendi. Kurultay'da bir tüzük değişikliğiyle PM'nin üye sayısının 72'den 80'e çıkarılması öngörülüyor.
  Â
CHP'nin yürürlükteki tüzüğüne göre PM'in 60 üyesi çarşaf liste esasına göre seçiliyor. ''Bilim Kurulu'' olarak görev yapan 12 üye ise genel başkanın aday gösterdiği 18 isim arasından seçiliyor. Baykal'ın PM'nin üye sayısının 68 artı 12 olmak üzere 80'e çıkarılmasına yönelikbir tüzük değişikliğinde ısrarlı olduğu belirtiliyor.
  Â
CHP liderinin ''blok liste'' uygulamasına yönelik tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸine yönelik itirazlar üzerine bu konuda yeni bir deÄŸerlendirme yaptığı ifade ediliyor.Â
  Â
CHP Kurultayı'nda ilk gün, tüzük değişikliği çalışmalarının tamamlanmasından sonra genel başkan seçimi yapılacak. Kurultayın ikinci günü ise PM ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyeleri belirlenecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!