Parti kapatmalar Yargıtay gündeminde

Güncelleme Tarihi:

Parti kapatmalar Yargıtay gündeminde
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2003 14:06

Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay'ı, yeni yılda da yoğun bir gündem bekliyor. Anayasa Mahkemesi'nin gündeminde siyasi partilerin kapatılması istemiyle açılan davalar yer alıyor.

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi, AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan dava ile Recep Tayyip Erdoğan'ın genel başkanlığına tedbir istemini görüşecek.

HADEP, Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR), Türkiye Komünist Partisi (TKP), Türkiye Sosyalist İşçi Partisi (TSİP) ve Türkiye Özürlüsü ile Mutludur Partisi'nin kapatılması istemiyle açılan davalarda da sona yaklaşıldı.

Avrupa Birliği (AB) uyum paketiyle Siyasi Partiler Yasası'nın, ''ihtarın gereğini yerine getirmeyen partiler hakkında kapatma davası açılacağına'' ilişkin 104. maddesinin değiştirilmesi öngörülüyor.  Siyasi Partiler Yasası'ndaki bu değişikliğin yasalaşmasıyla, AK Parti,TKP ve Türkiye Özürlüsü ile Mutludur Partisi hakkında açılan kapatma davalarının yasal dayanağı kalmayacak.

Anayasa Mahkemesi'nin 12 Eylül döneminde çıkarılan yasaların Anayasa'ya aykırılığının öne sürülemeyeceğine ilişkin Anayasa hükmününyürürlükten kaldırılması üzerine, o dönemin yasa maddelerinin iptali istemiyle yapılan başvurular da önemli gündemini oluşturuyor.

Haberin Devamı

Yüksek Mahkeme, ANAP'ın Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK), CHP'nin Parti Meclisi'nde (PM) genel başkana kontenjan tanıyan tüzük değişikliğini yerine getirmemeleri nedeniyle ihtar verilmesi istemlerini de yeni yılda karara bağlayacak.

Türkiye Adalet Partisi, Adalet Partisi, Sosyalist Birlik Hareketi Partisi ve Varlığımız Partisi'nin kendiliğinden dağılma halinin ve buna bağlı olarak hukuki varlığının sona erdiğinin tespitine karar verilmesi istemi de Yüksek Mahkeme'nin gündeminde...

FADIL AKGÜNDÜZ'ÜN İSTEMİ

Anayasa Mahkemesi, Fadıl Akgündüz'ün, milletvekilliği tutanağının iptaline ilişkin Yüksek Seçim Kurulu kararının TBMM Genel Kurulu'nda okunması işleminin ''yeni bir içtüzük ihdası'' niteliğinde olduğunu öne sürerek, okunma işleminin yürürlüğünün durdurulması ve iptali istemiyle yaptığı başvuruyu karara bağlayacak.

4771 SAYILI YASA

Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, AB Uyum Yasası olarak bilinen 4771 sayılı Yasa'nın, Basın Kanunu'nda öngörülen para cezalarına ilişkin düzenlemeler içeren hükümlerinin iptali istemiyle yaptığı başvuruyu da görüşecek.

Haberin Devamı

RTÜK VE TÜTÜN YASALARI

Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile 119 milletvekilinin kamuoyunda RTÜK Yasası olarak bilinen ''4756 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun, Basın Kanunu, Gelir Vergisi Kanunu ile Kurumlar Vergisi Kanunlarında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun''un bazı maddelerinin iptali istemiyle açtığı 2 ayrı davayı, yeni yılda esastan görüşerek karara bağlayacak.

Yüksek Mahkeme, dönemin anamuhalefet partisi DYP'nin, tütün piyasasının rekabete açılmasına, TEKEL'in yeniden yapılandırılarak özelleştirilmesine olanak sağlayan Tütün Yasası'nın bazı maddelerinin iptali istemiyle açtığı davayı esastan görüşecek.

Haberin Devamı

YARGITAY'DAKİ DAVALAR

Yeni yılda Yargıtay'da da önemli davaların karara bağlanması bekleniyor.

Kamuoyunda ''Kayıp Trilyon'' davası diye bilinen dava, yeni yılda Yargıtay'ın önemli dosyalarından biri olacak.

Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, kapatılan RP'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ı, Türk Ceza Kanunu'nun ''özel belgede sahtecilik'' hükmünü içeren 345. ve 80. maddeleri uyarınca 2 yıl 4 ay hapse mahkum etmişti.

Mahkeme, 19 sanığı 1 yıl 2'şer ay, 50 sanığı 1'er yıl hapis cezasına çarptırmış, iki sanığa verilen 10'ar ay hapis cezalarını ertelemişti.

Eski Genel Başkan Yardımcıları Şevket Kazan ve Ahmet Tekdal, eski Genel Muhasip Abdurrahim Bezci ile Rıfat Özkan ve Mehmet Nil Hıdır'ın ''yeterli, kesin ve inandırıcı delil bulunmadığından beraatlerini kararlaştıran yerel mahkeme, milletvekilleri Mehmet Zeki Çelik ve Ali Güner'in dokunulmazlıklarının kaldırılması için, Rıza Ulucak ve Özkan Öksüz hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar vermişti. Ankara 9. Ağır Ceza mahkemesi, 2820 sayılı Siyasi Partiler Yasası'na muhalefet suçundan sanıkların beraatlerini kararlaştırmıştı.

BEYAZ ENERJİ

Haberin Devamı

Kamuoyunun yakından izlediği ve Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce karara bağlanan ''Beyaz Enerji' davası da Yargıtay'taki önemli dosyalardan...

Yerel Mahkeme eski TEAŞ Genel Müdürü Muzaffer Selvi ve yardımcısı Ünal Peker'i 9 yıl 8 ay 20'şer gün ağır, 1 yıl 5 ay 15'er gün hapis cezasına, eski TEAŞ Yönetim Kurulu Üyesi ve eski Devlet Bakanı Birsel Sönmez'i 8 yıl 4 ay ağır, 1 yıl 5 ay 15 gün hapis cezasına mahkum ederken, bu kişilerin tutuklanmalarına karar vermişti. Davada, diğer sanıklardan bazıları değişen hapis cezalarına çarptırılırken, 5 sanık beraat etmişti.

HİZBULLAH DAVASI

Ankara 1 No'lu DGM'nin, 3 sanığı idam, 24 sanığı 4 yıl 6'şar ay, 2 sanığı 3'er yıl, 3 sanığı da 15'er yıl ağır hapis cezasına mahkum ettiği, 6 sanık hakkında beraat kararı verdiği ''Hizbullah'' davasınıntemyiz incelemesini de Yargıtay 9. Ceza Dairesi yapacak.

Haberin Devamı

YURDAKUL YİĞİTGÜDEN

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Yurdakul Yiğitgüden'in ''elektrik üretim ve dağıtım ihalelerine fesat karıştırmak' ve ''görevi kötüye kullanmak'' suçlarından Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nde yargılanmasına devam edilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!