Parti kapatma davasına izni TBMM verecek

Güncelleme Tarihi:

Parti kapatma davasına izni TBMM verecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2009 00:00

İÇİŞLERİ Bakanı Beşir Atalay’ın DTP’nin kapatılmasının ardından “Kendi içimizde yeniden çalışma başlatıyoruz” dediği, parti kapatılmasını zorlaştıran çalışma ilginç hükümler içeriyor.

Hükümet, partilere kapatma davası açma iznini TBMM’nin vermesini amaçlıyor. AK Parti’nin biri anayasanın tamamı, ikincisi acil maddeler olmak üzere iki kez hazırlığını yaptığı Anayasa değişikliği yeniden gündeme taşınıyor. AK Parti’nin paketine “partinin odak olması” için iki alternatif konuldu. Biri Venedik kriterlerinde olduğu gibi “terör ve şiddete karışma”, diğeri ise mevcut anayasada olduğu gibi “açık ve mevcut tehlike olma” olarak belirlendi. Parti, ikinci seçeneğe daha sıcak bakıyor. “Yurt dışından yardım aldığı kesinleşen partinin kapatılması” hükmü de korunacak.

Gizli oylama yapılacak

Düzenlemeyle, savcının dava açma izni, TBMM’ye verilecek. Bu durumda, partilerin uymaları gereken kurallar aynı kalırken, dava açılması güçleşecek. Yargıtay, bir parti ile ilgili delilleri topladıktan sonra Meclis’e başvuracak. Meclis de gizli oyla dava açılıp açılmamasına karar verecek. Bunun için 367 oy gerekecek. Anayasa Mahkemesi’nde parti kapatmalar ise dörtte üç çoğunlukla 21 üyeli mahkemede 17 oyla belirlenecek. Parti kapatmanın zorlaştırılmasına karşın, partiye verilecek cezalar tamamen ortadan kalkmayacak. Partinin tüzel kişiliğinin korunması, suça karışan partililere ceza verilmesi sağlanacak. Ayrıca, partinin tüzel kişiliğine, hazine yardımından tamamen veya kısmen men cezası, “bir dönem seçime girmemesi” gibi alternatif düzenlemeler de öngörülüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!