Paris'te gizli buluşma

Güncelleme Tarihi:

Pariste gizli buluşma
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2011 14:04

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun geçen hafta Paris'teyken Katar Başbakanı Şeyh Hamad bin Cassım El Tani ile Elize Sarayı'nda gizlice bir araya geldiği öne sürüldü.

Haberin Devamı

Fransız dergisi Le Canard Enchaine'ın "Elize'de Saklambaç Oyunu" başlığı altındaki haberi İsrail ve Filistin basınında yankı buldu. Derginin haberinde, Netanyahu-El Tani görüşmesinde Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin de bulunduğu belirtildi.

Haberdeki iddiaya göre Netanyahu, Paris'te 6 Mayıs'ta Elize Sarayı'nda Sarkozy ile basın toplantısından sonra makam arabasına binerek ön kapıdan çıktı. Netanyahu'nun otomobili saraydan ayrılır gibi yaptı; gazetecileri atlatarak, yan kapılardan birinden tekrar saraya girdi.

Netanyahu ile Katar Başbakanı El Tani'nin, Sarkozy ile birlikte üçlü toplantı yaptıkları ve görüşmede, İsrail-Filistin barış süreci ile Gazze Şeridi'ne kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit konusunun ele alındığı kaydedildi.

Maariv gazetesi, İsrailli yetkililerin haberi yalanladığını söylemesine rağmen, "Eğer bu haber doğruysa, bu Katar-İsrail ilişkilerinde büyük bir dönemeç" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

İsrail ile Arap ülkelerinden Katar arasında ikili görüşmelerin yapıldığı biliniyor. Ancak Katar'ın 2009 yılı başında Gazze'deki Dökme Kurşun operasyonundan sonra İsrail'le bu ilişkilerini kestiği hatırlatılan haberde, Katar'ın geçtiğimiz dönemde İsrail'e iki mesaj gönderdiği ve ilişkilerin canlandırılması karşılığında, Gazze Şeridi'nde proje almak isteğini belirttiği ifade edildi. Ancak Netanyahu ve İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın bu öneriyi reddettikleri kaydedildi.

Mısır'dan sağlanan doğalgaz hattında meydana gelen patlamalar ve Mısır'ın doğalgaz parasını artıracağı yolundaki haberlerin ardından, İsrail'in Katar'dan doğalgaz alabileceğine ilişkin Arap basınında çeşitli iddialar öne sürülmüştü.

Mısır, 2005 yılında imzalanan anlaşma doğrultusunda, halihazırda İsrail'in doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 40'ını karşılıyor. Doğalgaz akışı, Mısır'ın El Ariş limanından başlayarak Aşkelon'a kadar uzanan bir boru hattıyla sağlanıyor.

Birkaç gün önce Arap basınında yayımlanan bazı haberlerde de İsrail Başbakanı'nın, Katar Başbakanı ile Londra'dayken gizlice buluştuğu ortaya atılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!