Paris'te aşıkları kızdıracak kampanya

Güncelleme Tarihi:

Pariste aşıkları kızdıracak kampanya
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2014 13:03

Fransa'nın başkenti Paris'te Seine nehri üzerinde bulunan 15'den fazla köprüye çiftler, üzerine isimlerini yazdığı kilitleri asıyor ve sonsuz aşkın simgesi olarak anahtarını da nehre atıyor. Ancak ilk olarak 2008 yılında Archeveche köprüsünde başlayan bu modanın karşısında bugünlerde beliren bir tehlike var.

Haberin Devamı

Paris'te yaşayan iki Amerikalı, bu modaya karşı bir kampanya başlattı. Archeveche ve Ponts Des Arts köprülerine "aşk kilidi" takılmasını yasaklatmayı hedefleyen "Aşk kilidine hayır" kampanyasına destek her geçen gün artıyor.

Aslında her şey ABD'li Lisa Anselmo ve Lisa Taylor'ın Google'ın harita programında Archeveche köprüsünün adını "Aşk Kilidi Köprüsü" olarak görmesiyle başladı. İkili, Archeveche ve Pont Des Arts köprülerinde başlayan ama zamanla Paris'in tüm köprülerine yayılan bu aşk kilidi modasını kökten yasaklatmanın yollarını aramaya koyuldu.

700 BİN KİLİT TAKILI

"Aşkın başkenti" Paris'teki "aşk kilidi" modası nedeniyle Seine nehri üzerindeki köprülerde yaklaşık 700 bin kilit birikmiş durumda. Kilitlerin hem köprülerin mimarisine zarar verdiğini hem de manzarayı bozduğunu savunan Anselmo ve Taylor'ın şubat ayında başlattığı kampanyada, Paris Belediyesi'nden köprülere aşk kilidi takılmasının yasaklaması isteniyor.

10 BİN İMZA GEREKLİ

Şimdiye kadar 3500 kişi tarafından imzalanan kampanyada eğer 10 bin imzaya ulaşılırsa aşıklar, köprülere kilit asma yasağıyla karşı karşıya kalabilir. Kampanya 6'ıncı Bölge Belediye Başkanı Jean-Pierre Lecoq tarafından da destekleniyor. Lecoq'a göre de aşk kilidi takıntısı "tam bir delilik".

KÖPRÜLER DAYANIKLI DEĞİL

Anselmo ve Taylor, başlattıkları kampanyayla ilgili hem destek hem tehdit mesajları aldıklarını söylerken, aşk kilidi geleneğinin romantizmle hiçbir ilgisi olmadığını savunuyor. İkili Paris'teki köprülerin çok dayanıklı olmadığına dikkati çekiyor ve kilitler nedeniyle çökmeler olabileceğini vurguluyor.

Paris'in eski Belediye Başkanı Bernard Delanoe de 2010 yılında aşk kilidi uygulamasını kamu malına zarar vermek olarak değerlendirmiş, devlet malını korumak için kilitlerin kaldırılabileceğini söylemişti.

Şehrin yeni Belediye Başkanı Anne Hidalgo'nun ise aşk kilitleri konusunda nasıl bir karar ayacağı henüz bilinmiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!