Paran yoksa avukat da yok

Güncelleme Tarihi:

Paran yoksa avukat da yok
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2006 00:00

Maddi durumu iyi olmayanlara yasa gereği sağlanan ücretsiz avukat uygulaması dünden itibaren durdu. Devletten alacağını tahsilde zorlanan Barolar Birliği artık avukat tahsis etmeyecek.

TÜRKİYE Barolar Birliği, devletin avukatlara olan borcunu ödememesi üzerine yeni Ceza Muhakemesi Kanunu ile gündeme gelen ücretsiz avukatlık uygulamasını dünden itibaren durdurdu. Avukat tutacak durumda olmayanlara barolar tarafından verilen avukat uygulaması, para sorunu yüzünden aksadı. Kanun yürürlüğe girdiğinden bu yana yaklaşık 17 bin avukat, verdiği hizmetin karşılığını devletten alamadı. Barolar bu gelişme üzerine harekete geçti. Nisan 2006’da ilk uyarı yapıldı ve 9 Mayıs’tan itibaren avukat görevlendirilmeyeceği açıklandı. Eylem uygulamaya geçeceği sırada devlet 20 milyon YTL ödedi. Ancak bu, 67 milyon YTL’lik alacağı karşılamadı. Barolar uyarılarına devam etti ama sonuç alamadı.

Son olarak Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu ve 55 baro başkanı yeniden bir araya geldi ve 1 Ağustos’tan itibaren ücretsiz avukat görevlendirmesinin son bulacağını açıkladı.

BAROLAR: ANGARYA

Barolar ücretlerini alamayan avukatların mağduriyetinin önemine işaret ederken, asıl sorunun düzenleme olduğu görüşünde. Barolara göre kalan borç ödense bile, yeni bir düzenleme yapılmadan sorun çözülemez. Adalet Bakanı Cemil Çiçek de baroların bu görüşünü paylaşıyor. Çözüm için taraflar hemfikir ama para ödenmediği ve yasal düzenleme yapılmadığı için barolar parası olmayana avukat tahsis etmeyecek. Türkiye Barolar Birliği ve barolar, avukatların cezai yaptırımla karşı karşıya olmalarının yanında, ücret alınmadan yapılan zorunlu avukatlık hizmetini "angarya" olarak niteliyor ve bunun Anayasa’ya aykırı olduğu görüşünü ileri sürüyor.

SORUŞTURMA AÇILDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, avukat görevlendirmeyen Ankara Barosu Yönetim Kurulu hakkında "görevi kötüye kullanma" suçundan soruşturma başlattı. Başsavcılık, Avukatlık Kanunu uyarınca avukatların görevlerinden kaynaklanan suçun söz konusu olması halinde Adalet Bakanlığı’nın izin şartı bulunduğundan bakanlıktan izin istedi. Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre, hazırlık tahkikatı sırasında kişilerin ifadelerine başvurulmasında avukat bulundurulması zorunlu. CMK’nın 150. maddesine göre, şüpheli ya da sanığın avukat seçebilecek durumda olmaması halinde avukat görevlendirilmesi gerekiyor. Avukat, belirlenen ücret tarifesine göre hizmetinin karşılığını Adalet Bakanlığı ödeneğinden alıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!