Papa çok kızacak

Güncelleme Tarihi:

Papa çok kızacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2001 01:51

ABD Başkanı George Bush, Papa'nın tüm uyarılarına karşın, kök hücre araştırmalarına fon ayrılmasına sınırlı onay verdi.

Zaten parçalanmış olan 60 embriyonun devlet desteğiyle kullanılmasına izin çıktı. Laboratuvarlarda bulunan 100 bin kadar embriyodan kök hücre alınması isteği ise reddedildi.

ABD Başkanı George Bush, bilimsel kök hücre araştırmalarına fon ayrılmasına sınırlı onay verdi. Teksas'taki çiftliğinde açıklama yapan Bush, konuyu uzun süre düşündükten sonra, büyük bir dikkatle karar verdiğini ve doğru bir seçim yapmış olmak için dua ettiğini söyledi.

Bush, ABD televizyonlarından canlı olarak yayınlanan konuşmasında, kök hücre çalışmalarına verilecek hükümet desteğinin, sadece bu araştırmalar için zaten parçalanmış olan 60 embryo üzerindeki testlerde kullanılabileceğini vurguladı. Böylece Bush, birçok bilimadamının halen ABD'deki laboratuvarlarda bulunan 100 bin kadar embryodan kök hücre alma isteğini reddetmiş oldu.

Bush, bu önemli kararını TV'den açıklamadan kısa süre önce danışmanlarına, ‘‘bu karar, Amerikan askerlerini savaşa göndermek kadar zor oldu’’ dedi. Bush, kök hücre çalışmalarına sınırlı destek verirken, insan klonlanmasına yönelik araştırmalara ise sonuna kadar karşı çıkacağını vurguladı.

PAPA'YI DİNLEMEDİ

ABD Başkanı, bu yöndeki çalışmalara izin vermemesini tavsiye eden Papa 2.John Paul'ün isteğini de geri çevirmiş oldu. Bush'un İtalya'yı ziyareti sırasında Papa, televizyon kameraları önünde ABD Başkanı'na, ‘‘sakın kök hücre çalışmalarına izin verme’’ demişti. Başkanı Bush, ‘‘Federal fonların, haklarında yaşam ve ölüm kararı zaten verilmiş olan embriyolardaki mevcut kök hücre dizinleri üzerinde araştırmalar için kullanılmasına karar verdim. Bu karara ulaşmadan önce çok düşündüm ve verdiğim kararın doğru olmasına dua ediyorum. Embriyolar üzerindeki kök hücre araştırmaları, hem büyük umutlar, hem büyük tehlikeler içeriyor. Dolayısıyla bu konuda çok dikkatle hareket etmemiz gerekiyor’’ diye konuştu. Bush, konuşmasında, Aldous Huxley'in 1932'de yazdığı ‘‘Brave New World’’ (Yeni Dünya) adlı ünlü kitabına da gönderme yaptı. Huxley, laboratuvarlarda insan üretimi için kuluçka makinesi ifadesini kullanmıştı.

BİYO-ETİK KONSEYİ

Bush, kök hücre çalışmalarının denetlenmesi için, yönetim içinde kurulacağını açıkladığı biyo-etik konseyinin başına, Chicago Üniversitesi tıp etiği uzmanı Prof.Leon Kaas'ı atadı. Bilimadamları, doktor, hukukçular ve din adamlarından oluşan konseye başkanlık edecek Prof.Kaas'ın, muhafazakar görüşe sahip olduğu ifade ediliyor.

Karşı çıkanlar

Bush'un Cumhuriyetçi Partisi'ndeki tutucu kanat kök hücre araştırmalarına karşı çıkıyor. Dini çevreler ise, bu çalışmaların, insan yaşamının imhasından kazanç sağlamaya yönelik girişim olduğunu savunuyorlar. Sınırlı araştırma iznine rağmen, Başkan Bush'un kararına Katolik ve aşırı tutucu kesimlerden tepki gösterildi. Seçim kampanyası sırasında da Bush, kök hücre araştırmalarına karşı olduğunu söylemişti. Bu nedenle aldığı kararın, dindar kesimlerde Bush'u biraz oy kaybına uğratacağı tahmin ediliyor. Kök hücre araştırmalarına karşı çıkan National Pro-Life Council adlı gruptan rahip Rob Schenck, Bush'un Teksas'ta yaptığı konuşmayı başkentte, Beyaz Saray'ın önünde radyodan dinliyordu.

Destekleyenler

Liberal gruplar ve bilimadamları, embryolar üzerindeki bilimsel araştırmaların desteklenmesini istiyor. En ünlü destekçiler arasında ise attan düşüp felç olan aktör Christopher Reeve ile Parkinson hastalığına yakalanan aktör Michael J.Fox yer alıyor. Anne yumurtasının döllenmesinden sonra oluşan ilk hücre olan kök hücre, diğer hücre türlerine dönüşme yeteneğine sahip olduğu için, zarar gören organlar ve dokuların yenilenmesi çalışmalarında kilit önem taşıyor. Bilim adamları, kök hücre çalışmaları sayesinde, Alzheimer ve Parkinson gibi beyinle ilgili hastalıkların yanısıra, şeker hastalığı, kalp krizi, omurgadaki zedelenmeler, beyin kanamaları ve felçlere karşı tedavi yöntemleri geliştirmeyi umuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!