Pamuk ve Uluç, Köpekçi Hasan Baba'ya havale

Güncelleme Tarihi:

Pamuk ve Uluç, Köpekçi Hasan Babaya havale
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

Hüseyin Hatemi, ‘‘Orhan Pamuk ve Hıncal Uluç'u Köpekçi Hasan baba'ya havale ediyorum’’ dedi. Hatemi, Osmanlı'nın son döneminde yaşayan Köpekçi Hasan Baba isimli hayvansever ermişin, sorunlarından kurtulmak için kendisine gelen insanlara, köpek eli öptürdüğünü söyledi.

Hıncal Uluç'un isminin sevgi içermediğini anlatan Hüseyin Hatemi şunları söyledi:

‘‘Sayın Uluç öncelikle, ‘Hınç-al' olan ismini ‘Sevgisun' diye değiştirsin. Osmanlı'nın son döneminde, köpekleri çok sevdiği için ‘Köpekçi Hasan Baba' diye anılan bir ermiş yaşamış. Fatih Camii'nin bahçesinde yüzlerce köpek beslermiş. Bu köpeklere, asker disipliniyle yemek yedirirmiş. Başkasının yemeğine saldıran köpeğe, ‘Üç gün gözüme gözükme' diye emir verirmiş. Köpekçi Hasan, sorunları olan insanların da dert babasıymış. Bir problemi olanları, bir somun ekmek aldırıp, surların altında beslediği köpeklerin yanına götürürmüş. Ekmeği köpeğe veren problemli kişiye, ‘Öp bakayım köpeğin elini' dermiş. Köpeğin elini öpen kişinin bütün sorunları hallolurmuş. Orhan Pamuk ve Hıncal Uluç'u, Köpekçi Hasan Baba'ya havale ediyorum’’

Geçtiğimiz günlerde Hürriyet Gazetesi'nde yayımlanan haberde, Maçka Parkı'nda köpeklerin saldırısına uğrayan yazar Orhan Pamuk'un, ‘‘Neye uğradığımı şaşırdım. Sonunda biri bacağımdan ısırdı. ‘Öteki Renkler' adlı kitabımda, hayvanlar hakkında sevgi dolu sözler sarfetmiştim. Galiba artık onları sevmiyorum’’ ifadeleri yeraldı.

Ardından gazeteci Hıncal Uluç da köşesinde, Orhan Pamuk'un başına geleni anlattıktan sonra, İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde kendilerini zincire vurarak, ‘‘Köpek katliamına son’’ diyen hayvansever kadınları eleştirdi. Uluç, şov yaptığını düşündüğü hayvanseverler için, ‘‘Hadi bakalım. Süsen Erkuş ve arkadaşları şimdi, Orhan Pamuk'un evi önünde kendilerini zincire vursunlar’’ sözlerini kullandı.

Yazar Orhan Pamuk ve gazeteci Hıncal Uluç'un bu sözleri, hayvanseverleri kızdırdı. Şişli ve Taksim çevresindeki sokak hayvanlarının 'sosyal kimlik kazanması' için uğraş veren İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Hüseyin Hatemi, Atatürk Kültür Merkezi Genel Müdür Yardımcısı Filiz Eren, Şişli Belediyesi Sokak Hayvanlarını Koruma Bölümü Koordinatörü Suna Anıl ve emlak danışmanı Aynur Başardı, ünlü kişilerin kullandığı bu tür ifadelerin, hayvan katliamını hızlandırdığını savundular.

Ünlü kişilerin medyaya verdiği talihsiz beyanların hayvan katliamını hızlandırdığını ifade eden Hatemi, Pamuk ve gazeteci Uluç'tan, bu tür konularda fikirlerini açıklarken daha dikkatli olmalarını istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!