Palm yağı nedir, palm yağı nelerin içinde var?

Güncelleme Tarihi:

Palm yağı nedir, palm yağı nelerin içinde var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2018 12:40

Prof. Dr. Canan Karatay, palm yağıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Palm yağının palmiye ağacının meyvesinin çekirdeği veya et kısmından çıkartılan bitkisel bir yağ olduğunu belirten Prof. Dr. Karatay, anneleri işlenmiş gıdalardan uzak durması konusunda uyardı. Peki, palm yağı nedir, palm yağı nelerin içinde var?

Haberin Devamı

Bir tür Palmiye ağacı olan 'Elaeis guineensis'in meyvelerinden üretilen palm yağı ya da diğer adıyla Palmiye yağı, palmiye meyvesinden edilen bir yarı katı bitkisel yağdır. Palmiye yağı ağırlıklı olarak makina yağı ve dizel veya biyodizel üretiminde kullanılmaktadır. Palmiye yağı, doğal kırmızı rengini değiştirmek ve kokudan arındırmak için yüksek ısılarda rafine ediliyor.

Süpermarket raflarında bulunan ürünlerin pek çoğunun içeriğinde palmiye yağı yer alıyor. Palmiye ağaçları, kökenleri Batı Afrika'ya dayansa da bu palmiye türünün yüzde 90'ı Endonezya ve Malezya'daki ekili alanlarda üretiliyor.

PALMİYE YAĞI NELERDE VAR?

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Doğayı Koruma Vakfı'na (WWF) göre endüstriyel ürünlerin birçoğunda palmiye yağına yer veriliyor. Yemeklik yağlar, margarinler, dondurma, hazır yemek, şekerlemeler, çikolata, pizza hamuru, bisküvi ve kurabiyeler gibi işlenmiş gıdalarda palmiye yağına rastlanıyor. Ayrıca deterjan, sabun ve şampuanların çoğu, ruj, ağda ve cilalar gibi kozmetik ve temizlik ürünlerinde de bu yağ bulunuyor.

.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!