Palandöken'de yeni bir çiçek keşfedildi

Güncelleme Tarihi:

Palandökende yeni bir çiçek keşfedildi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Çek Cumhuriyeti'nin Kasteleo Üniversitesi Bitki Bölümü Araştırma Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Jaromir Stibic, Palandöken Dağı'nda kır çiçeklerini araştırırken bilimsel adı ‘‘Campanula Archeri’’ olan zil çiçeğinin bir başka türünü keşfetti. Çiçeğe ‘‘Campanula Palandöken’’ adını veren Prof. Dr. Jaromir Stibic, ‘‘Türkiye, dünyanın en zengin kır bitkisine sahip ülkelerinden biri’’ dedi.

Avrupa'daki Kaya Çiçekçiliğini Sevenler Derneği'nin düzenlediği gezi ile Türkiye'ye gelen Prof. Dr. Jaromir Stibic, Palandöken'i saatlerce gezdi. Palandöken'in güney yamaçlarında bulduğu mavi renkli çiçeğin botanik litaratüründe bulunmadığını kaydeden Çek Profesör Stibic, Palandöken'in dağ ve kır çiçekleri yönünden bir cennet, eşine az rastlanır bir bölge olduğunu belirti. Mavi renkli çiçeğin literatüre ‘‘Campanula Palandöken’’ diye gececeğini vurgulayan Prof.Dr. Jaromir Stibic, şunları söyledi:

‘‘Mavi taç yapraklı çiçeği, Palandöken'in yüksek kesimlerinde bulduk. Dünyada çiçek yönünden eşi ve benzerine rastlanmayan bu bölgede, başka çiçek türlerinin olmasıda mümkün. Eminim ki, Palandöken dağı eteklerindeki köylerde yaşayanlar bu çiçeği tanıyor ve başka bir isimle adlandırıyordur. Palandöken kış turizmi yanında botanik turizmine de ev sahipliği yapabilir.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!