Pakistan istihbarat servisinin Mumbai saldırılarındaki rolü inceleniyor

Güncelleme Tarihi:

Pakistan istihbarat servisinin Mumbai saldırılarındaki rolü inceleniyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2011 12:51

Chicago’da bir yerel mahkemede görülecek olan dava, 2008 yılında Hindistan’ın Mumbai kentinde yaşanan saldırılarda Pakistan İç İstihbarat Servisi’nin (ISI) parmağı olup olmadığını denetleyecek.

Haberin Devamı

Mumbai saldırılarının hazırlanmasında rolü olduğu düşünülen Tahawwur Hüseyin Rana’nın sanık olduğu mahkemede, Pakistan ordusunun, 166 kişinin öldüğü terör saldırısını gerçekleştiren Laşkar e Taiba örgütü ile bağlantısı olup olmadığı soruşturulacak.

 

ABD’nin Pakistan’a yaptığı yardımlara şüpheyle baktığı bir dönemde başlayacak olan dava, İslamabad ile bozulan ilişkilerini sıfırlamak isteyen Washington’ın çabalarını da zora sokabilir.

 

‘ISS YARDIM ETTİ’

Davanın en önemli tanığı, Mumbai saldırılarındaki rolü için suçlu bulunan Pakistan kökenli ABD vatandaşı David Headley.

 

Haberin Devamı

Rana’ya karşı ifade verecek olan Headley, 2006 yılında kimliğini gizlemek için adını değiştirmiş ve Laşkar e Taiba’ya saldırılacak hedef hakkında istihbarat sağlamak için Mumbai’ye gitmişti.

 

Headley, Hindistan’daki sorgulamasında, ISI’ın Mumbai saldırılarında büyük rol oynadığını ve “teröristlere para yardımı yaparak kılavuzluk ettiğini” söyledi. ABD’de hazırlanan iddianamede ise kimliği henüz belirlenemeyen bir başka kişinin, Headley’e yapacağı keşif için 25 bin dolar verdiği ve sonrasında ondan bir rapor aldığı belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!