Pakistan’ı birbirine katan ABD’li yetkili CIA ajanı çıktı

Güncelleme Tarihi:

Pakistan’ı birbirine katan ABD’li yetkili CIA ajanı çıktı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2011 11:18

Pakistan’ın Lahore kentinde iki kişiyi öldüren ve İslamabat ile Washington arasında diplomatik krizine neden olan büyükelçilik yetkilisinin, CIA ajanı olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor  

 

Cinayetin gerçekleştiği sırada görev başında olan Raymond Davis, 25 Ocak günü aracını takip eden iki kişiyi üzerinde taşıdığı Glock marka silah ile vurarak öldürmüş ve büyük tartışmaların odak noktası haline gelmiştir.  

 

Pakistan, Davis’i cinayetle suçlamış, Obama yönetimi ise ABD’li yetkilinin büyükelçilikle bağlantılı olduğunu ve diplomatik bağımsızlığa sahip olduğunu belirtmişti.  

 

ABD ve Pakistan’da yetkililerle görüşmeler yapan Guardian gazetesi, geçmişte özel birliklerde görev almış olan 36 yaşındaki Davis’in CIA için çalıştığını ortaya çıkardı. Pakistanlı bir yetkili, “Davis’in CIA ajanı olduğu şüphe götürmez bir gerçek” derken, bu bilginin ortaya çıkması, iki kişiyi meşru müdafaa kapsamında vurduğunu belirten ABD vatandaşının serbest kalmasını zorlaştırabilir.

 

Pakistanlı savcılar, Davis’in 10 el ateş ettiğini, daha sonra arabasından inerek kaçmakta olan adamlardan birini arkasından iki kurşunla vurup, öldürdüğünü belirtti. Söz konusu kurbanın cesedi, Davis’in aracını takip ettikleri motosikletinden 10 metre ötede bulundu.

 

Pakistanlı yetkililer,  Davis’in CIA ajanı olduğunu biliyordu. Ancak Viyana anlaşması gereğince ABD’nin Davis’in serbest kalması adına gösterdiği aşırı baskı altında bu bilgiyi gizli tuttular.

 

MISIR BENZERİ GÖSTERİLER YAŞANABİLİR

ABD Başkanı Barack Obama, geçtiğimiz hafta Davis’i “diplomatlarından biri”olarak tanımlamış ve Senatör John Kerry’i diplomatının içine bulunduğu durumla ilgilenmesi için İslamabat’a göndermişti.

 

Pakistanlılar, ülkenin en büyük ikinci kentinde yaşanan olaydan dolayı son derece öfkeli. Analistler ise Davis’in serbest bırakılması halinde Mısır’dakine benzer hükümet karşıtı protestoların yaşanabileceği uyarısı yapıyor. Hükümet, Davis’in bağımsızlık hakkında yararlanıp yararlanamayacağının belirlenmesi için 14 Mart tarihinin beklenmesi gerektiğini belirtti.

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:  
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!