Özürlülere polis müdahalesi

Güncelleme Tarihi:

Özürlülere polis müdahalesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2000 00:00

Dünya Özürlüler Günü'nde, 'özürlülere iş ve eğitim hakkı verilmemesini' protesto etmek isteyen Altı Nokta Körler Derneği üyeleri, izinsiz yürüyüş yapınca polisle tartıştı.
Haberin Devamı

Aralarında refakatçilerin de bulunduğu 28 kişi, Tünel'de toplanarak İstiklal Caddesi'nde yürümeye başladı.

'Hani sosyal devlet, hani adalet', 'İşverenler işyerlerinde yüzde 3 özürlü çalıştırmakla yükümlüdür. Öyleyse uygulansın', 'İnsanca ve onurlu yaşamak istiyoruz' yazılı dövizler taşıyan ve sloganlar atan özürlüler, Galatasaray Lisesi yakınlarında polis tarafından durduruldu.

Bu sırada grubu ikna etmeye çalışan Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürü Aykut Baltacı'nın, 'yürüyüşün yasal, slogan atarak yürümelerinin de doğru olmadığını' belirtmesine karşılık görme özürlüler, bugünün Dünya Özürlüler Günü olduğunu ve kendilerinin de bunu 'kutladıklarını' söylediler.

İlçe Emniyet Müdürü Baltacı bunun üzerine, "Bunu istismar etmeyin. Kimseyi rahatsız etmeden yürüyün. Sizler toplumun birer parçasısınız. Özürlü olmanız size bir fark ve ayrıcalık vermez. Lütfen slogan atmayın" dedi.

Gruptakiler de sloganlarında herhangi bir yasadışı durum olmadığını ve Taksim Meydanı'na kadar yürüyeceklerini belirterek, "Burada herkes yürüyor. Biz de yürüyoruz. İstismar yok" şeklinde karşılık verdiler.

"Herkes sizin gibi yürümüyor. Slogan atmıyor. Siz yasaları çiğneyemezsiniz. Zaten dövizler halinizi anlatıyor. Böyle devam edersehakkınızda yasal işlem yapıp, suç duyurusunda bulunacağız" diyen ve grubu ikna için çaba harcayan Aykut Baltacı'nın bu sözlerine karşılık, "Müdürüm bize sopa gösteriyorsunuz. Gereken neyse yapın, biz yürüyeceğiz" denildi.

Baltacı ile görme özürlüler arasında daha sonra, 'slogansız yürünüp yürünmemesi' konusunda pazarlık başladı. Grubun dövizlerdeki sloganları söyleme isteğine olumsuz yaklaşılması üzerine bir özürlü, "Dövizlerde ne yazdığını görmüyor musunuz müdürüm?" diye sordu.

Altı Nokta Körler Derneği İstanbul Şube Başkanı Mağdule Demircioğlu'nun, bugünün Özürlüler Günü olduğunu ve istedikleri gibi kutlayabileceklerini belirtmesi üzerine Aykut Baltacı, "İstediğiniz şekilde yürüyemezsiniz, yasalar var" dedi.

Çevik kuvvet geldi

İkna edilemeyen grup, üst düzey emniyet görevlileriyle yapılan telefon görüşmelerinin ardından, polisin kontrolünde slogan atarak yürümeye devam etti.

İlçe Emniyet Müdürü Baltacı ile görme özürlüler arasındaki tartışmalar sürerken, olay yerine bir otobüsle çevik kuvvet polisi geldi. Grubun yürümesine izin verilmesinden sonra, çevik kuvvet ekipleri otobüsten inmeden olay yerinden ayrıldı.

İstiklal Caddesi'nde sloganlar atarak yürüyen görme özürlüler, Taksim Meydanı girişinde basın açıklaması da yaptılar. Açıklamayı, Şube Sekreteri Mehmet Keçeci, kabartma noktalardan oluşan ve Braille Alfabesi ile yazıldığı belirtilen metinden parmaklarıyla okudu.

Dernek yöneticileri, basın açıklamasının ardından, 'haklarında yasal işlem yapılmak üzere' bir polis minibüsüne bindirilerek Beyoğlu Merkez Karakolu'na götürüldüler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!