Özrü adalet bekleyen vatandaşa borçluyuz

Güncelleme Tarihi:

Özrü adalet bekleyen vatandaşa borçluyuz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2011 00:00

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, “Adalet Bakanı yargıyı töhmet altında bıraktı, özür dilesin. Danıştay’da onun yaşı kadar çalışan insanlar var” diyen Danıştay Başkanı Mustafa Birden’e yanıt verdi. Ergin, “Bir özür borcu varsa adalet bekleyen, yıllardır dosyalarında karar bulamayan vatandaşlarımızdan topyekûn bir özür borcumuz var. Yüksek yargının, siyaset kurumunun hep birlikte” dedi.

“Çifte standart uyguluyorlar” diyerek Danıştay’a karşı suçlamada bulunan Ergin, gazetecilerin soruları üzerine şunları söyledi:

Bakanı suçlamak çözüm değil

“Yargının bağımsız olması, egemenliğin kaynağı olan millete karşı sorumsuz olduğu anlamına gelmez. Kamuoyunun beklediği sorulara cevap vermek yerine, Adalet Bakanlığı’nı ve Bakanı suçlamak çözüm değildir. Bakanın yaşıyla başıyla uğraşarak, bunlara cevap vererek bu bekleyen cevapları karşılamış olmazsınız.

Danıştay, 2006’ya kadar, hâkim-savcı adayı alımı sınav ve mülakatına ilişkin davaları reddetti. Bakanlığın yapmış olduğu işlemlerin hukuk normlarına uygun olduğuna dair çok sayıda içtihadı var. Ama her ne olduysa 2006’dan sonra yaşanan hadiselere baktığımızda öncelikle YARSAV’ın kurulmasından sonra açılan ilk davada yürütmeyi durdurma kararı veriliyor.

Bakanlığın yaptığı tespitlerden kimsenin rahatsız olmaması gerekir. Bizim söylediklerimizde bir yanlış varsa Danıştay, Anayasa Mahkemesi’nin mevzuata uygunluk kararlarından sonra bile yürütmeyi durdurma kararları vermişse bunları tekrar kendisinin değerlendirmesi lazım.

Bize karşı 24 saatte karar

Bu kararlara karşı yürütmeyi durdurma talepli temyiz isteminde bulunduk ve iki yıldır sonuçlandırılmadı. Ama aynı süreçte Sağlık Bakanlığı’nın Tam Gün Yasası’yla ilgili işlemleri anında durduruluyor, katsayı düzenlemesine ilişkin itirazlar anında karşılık buluyor ve karar çıkıyor. Sağlık Bakanlığı’nın basın açıklamasına 24 saatte yürütmeyi durdurma kararları çıkıyor. Adalet Bakanlığı’nın iki sene boyunca beklediği karar bir türlü çıkmıyor.

8 yıl içinde 4 bin 900 civarında hâkim-savcı alabildik. Toplamda şu ana kadar yüzde 26’lık bir artış sağlanabildi. Ama aynı dönemde diğer hizmetlerde, yazı işleri müdürü, zabıt katibi, adli işlemlerde çalışan personel artışı yüzde 54’ün üzerinde oldu. Son alımlarla bu rakamın yüzde 74’e ulaşacak. Bu yıl içerisinde 4-5 sınav yapmayı planlıyoruz. ”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!