Özkök’e suikast uyarısı tartışması

Güncelleme Tarihi:

Özkök’e suikast uyarısı tartışması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2008 00:00

Eski Ankara Garnizon Komutanı emekli Tuğgeneral Fehmi Büyükbayram, Genelkurmay Başkanlığı döneminde Orgeneral Özkök’e suikast yapılacağı bilgisinin gelmediğini söylemesi yeni bir tartışma başlattı.

Büyükbayram, Temmuz 2007’de Chronicle dergisinde kapak olan konunun bu haftaki Aktüel’de de yer almasını "maksatlı" diye değerlendirdi ve "CIA’dan uyarı yoktu. Önlem her üst düzey içindi" dedi.

GENELKURMAY Başkanlığı döneminde Orgeneral Hilmi Özkök’e dönük suikastı, ’yol değiştirerek önlediği’ne ilişkin haberlerde kaynak olarak gösterilen eski Ankara Garnizon Komutanı emekli Tuğgeneral Fehmi Büyükbayram, "Hilmi Özkök’e suikast yapılacağı konusunda CIA’dan da bir uyarı gelmiş değil. Alınan önlemleri kendi birimlerimizden gelen bilgiler dikkate alınarak belirliyorduk" dedi.

Bir yıl sonra aynı haber

Haberde adı geçen Büyükbayram, aynı konunun Temmuz 2007’de Chronicle Dergisi’nde kapak olarak gündeme getirildiğini belirtti. Chonicle’da yönetici olarak çalışan Tuncay Opçin’in, Aktüel’in bu haftaki sayısında yazdığı, ’Yakadım Darbeni Paşa’ başlıklı yazıda, şu iddialar yer aldı:

"3 Şubat 2004’te, CIA, Ankara’daki üst düzey bir görevlisiyle istihbaratı uyardı. Özkök’e karşı ’çok ciddi bir fiziki eylem’ yapılacaktı. Eylem, Ankara Merkez Komutanı Tümgeneral Fehmi Büyükbayram’ın yoğun çabalarıyla sonuçsuz kaldı. Tümgeneral Büyükbayram, Özkök’ün yol güzergáhını değiştirerek yoğun güvenlik önlemleriyle girişimi akamete uğratan isim oldu."

Üst düzey herkes içindi

Büyükbayram, Aktüel’de gündeme getirilmesini "Maksatlı" bulduğunu söyleyerek, şöyle konuştu: "Sabah Gazetesi 21 Temmuz 2007’de bu haberi ’CIA bildirdi, Hilmi Özkök’e suikast son anda önlendi’ başlığıyla yayımlamıştı. Bu iddialarla ilgili olarak bugüne kadar hiçbir açıklamam olmadı. Görev yaptığım dönemde alınan önlemler yalnız Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök için değildi. Diğer üst düzey yetkililer için de aynı önlemler alınıyordu. Güvenlik nedeniyle güzergáh değişiklikleri de yapılıyordu. Yani her tarafta alınan önlemleri biz de Ankara’da alıyorduk."

Canlı bomba ihbarları vardı

"Canlı bomba ihbarları yüzünden komutanların güzergáh değişikliği yapmaları, giriş-çıkış saatlerinin değiştirilmesi rutin önlemlerimiz arasında yer alıyordu. Bu önlemlerin alınış nedeninin arkasında başka bir şey yok. İki dergide birer yıl arayla yer aldığı gibi iddiaları bilmiyorum. Ayrıca, Hilmi Özkök’e suikast yapılacağı konusunda CIA’dan da bir uyarı gelmiş değil. Alınan önlemleri kendi birimlerimizden gelen bilgiler dikkate alınarak belirliyorduk."

Halen bir üniversitede genel sekreter olarak görev yapan Fehmi Büyükbayram, adının gerçek olmayan olaylarla gündeme getirilmesinden rahatsız olduğunu ifade etti.

F-16’ya niçin bindi

Chronicle Dergisi 23 Temmuz 2007 tarihli sayısında şu iddiayı da yazmıştı: "Yine aynı tarihlerde Orgeneral Hilmi Özkök’ün sağlık durumunun bozulduğu dedikoduları yayıldı Ankara’da. Amaç Genelkurmay Başkanı’nı istifaya zorlamak veya sağlık raporuyla görevden aldırmaktı. Özkök Paşa’nın bu girişimlere cevabı ise F-16’ya binip uçmak ve denizaltı ile dalmak oldu. Mesajı açıktı: En zorlu koşullarda bile görev yapabilecek durumdayım."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!