Özel plaka nasıl alınır? Özel plaka alma şartları neler?

Güncelleme Tarihi:

Özel plaka nasıl alınır Özel plaka alma şartları neler
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2018 14:29

Araba sahibi kişilerin en çok merak ettiği ve araştırdığı konuların başında özel plakalar gelmektedir. Özellikle yeni araç sahibi olan sürücüler, aldıkları araç için trafik şubenin verdiği plakanın haricinde kendisi adına önemli olan harfleri plakasında görmek istiyor. Peki özel plaka nasıl alınır? Özel plaka almak için ne yapmak gerekiyor? Kimler özel plaka alabilir? Özel plaka alma ücreti ne kadar?

Haberin Devamı

Sahip oldukları araçlara özel plaka almak isteyen sürücüler, özel plaka alma şartlarını internette yoğun bir şekilde araştırıyor. Özel plaka sahibi olmak sanıldığı kadar zor ve uğraştırıcı bir işlem değildir. Ancak özel plaka sahibi olabilmek için gerekli bazı şartları taşımak gerekiyor. İşte özel plaka almak hakkında merak edilen her şey.

ÖZEL PLAKA NASIL ALINIR?
Özel plaka alma işlemi ilk bakışta zor gibi sanılsa da aslında zor değildir. Öncelikle istediğiniz plakayı sorgulayıp, plakanın daha önce başkası tarafından alınmadığına emin olmalısınız. Emin olduktan sonra İl Trafik Müdürlüğüne talepte bulunmalı, daha sonra da gerekli evrakları tamamlamalısınız.

Eğer şirket için özel plaka talep ediyorsanız, şirketin imza sirküleri, son 6 aya ait faaliyet belgesi ve vekâlet vermeniz gerekmektedir. Şirketlerin özel plaka için vermesi gereken özel plaka vergisi 5 ile 15 bin TL arasında değişmektedir. Şahsi olarak özel plaka almak istiyorsanız da kimlik belgesi yeterlidir.

Haberin Devamı

ÖZEL PLAKA ALMA ÜCRETİ
Şahsınız için alacağınız özel plaka için vermeniz gereken özel plaka vergisi de yine şirketlerde olduğu gibi 5 ile 15 bin TL arasında değişmektedir. Bazı plakalar için 250 bin TL’ye kadar istenen rakamlar olabiliyor.
Plaka işlemleri 1 Şubat 2018 tarihinden itibaren noterlerden yapılacağı için, özel plaka alma işlemlerinde bir takım değişiklikler söz konusu olabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!