Özel okul başvuruları için 23 Ağustos’a kadar vakit var

Güncelleme Tarihi:

Özel okul başvuruları için 23 Ağustos’a kadar vakit var
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2007 00:00

Bu yıl OKS sınavına giren 818 bin 359 öğrenciden 19 bin 462’si ayrıca özel okullar için başvurdu.

Çünkü, özel okullar iki yıldır OKS’ye göre öğrenci alıyor. Bu okulları 3 bin 664 öğrenci kazandı. Kazananların 2 bin 19’u erkek, 1165’i kız. Özel okullar için başvuranlar, tercihlerini sınav başvurusu sırasında yaptı. Resmi okullar için OKS puanları 500’lük sistemle hesaplanırken, özel okullara başvuranların puanları binlik sisteme göre hesaplanıyor. İlköğretim başarı puanı özel okullar için yapılan puan hesaplanmasında dikkate alınmıyor. Sınav sonuç belgeleri adreslere gönderilmeye başlandı. Ancak isteyenler www.oks2007.meb.gov.tr ve www.turkozokbir.org.tr adresine bakabilir. Sınav sonuç belgesi kaybolan ya da herhangi bir nedenle eline geçmeyen adaylar 31 Temmuz’dan itibaren Sınav Yürütme Kurulu’na başvurabilecek.

Özel okullara giren adaylar açısından en başarılı il Kastamonu oldu. Bunu Ağrı, Bartın, Nevşehir ve Giresun izliyor. İstanbul ise 69’uncu sırada. Başarılı olanlar tepede yığıldı. İlk beş dereceyi 18 kişi paylaştı. Bunlardan 14’ü özel okul mezunuydu. Birinci Fatih Özkan da dahil olmak üzere, dereceye girenlerin 16’sı Amerikan Robert Lisesi’ni kazandı.

Birçok özel okul OKS’de iyi derece alanlara burs veriyor. Hatta bazıları yüksek puanlıları neredeyse ücretsiz okutuyor. Final Dershaneleri Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, velilerin bu okulları çok iyi araştırması gerektiğini söylüyor. Köklü okulları, mezun verenleri tercih edin. En az 10 yıllık eğitim geçmişi arayın ve mezunlarının nereleri kazandığını araştırın. Dış binalarının albenisine kapılmayın. İndirimlere de kanmayın. Sahibinin kim olduğu, uluslararası eğitim kuruluşlarıyla işbirliği, öğretmenlerinin tecrübeleri, sınıflarda sunduğu teknoloji size ışık olsun. En az üç özel okulu dolaşın, yaptıkları eğitimi inceleyin, ondan sonra karar verin.

MERAKEDİLEN SORU VE CEVAPLAR

Velilerden gelen soruları, Final Dershaneleri Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz yanıtladı:

Kolejlerin puanları neden ve ne kadar düşüyor?

Özel okullar sınavı başvurusunda bulunan adaylar, aynı zamanda OKS’ye girenlerden oluşuyor. Özel okulların tercihi başvuru döneminde yapılıyor. Sonuçlar açıklanınca, kimin hangi okulu kazandığı da bildiriliyor. Ancak bu öğrencilerin bir bölümü tercihini özel okuldan değil de, Anadolu Lisesi’nden yana kullandığı için kazandığı okula kayıt yaptırmıyor. Bu nedenle de kontenjan açıkları oluyor. Özel okullar, bu durumda kontenjanlarını doldurmak için ön kayıt döneminde puanlarını düşürüyor. 3’Üncü yerleştirmeden sonra açık kalan kontenjanlar serbest kayıt döneminde (27 Ağustos’tan itibaren) tamamlanıyor. 2006 yerleştirme döneminde yaşanan puan düşüşlerinin bu yıl da tam olarak aynı şekilde olacağı düşünülemez. Ancak özel okul düşünen veliler için bir veri olarak değerlendirilebilir.

İstanbul’da bir tane mi resmi fen lisesi var? Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi özel mi?

İstanbul’da bir tane resmi fen lisesi var. Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi’nin farkı, özel okul olmasına rağmen aldığı öğrencilerin tamamının burslu olması. Öğrenciler, eğitim, barınma ve yemeğe para ödemedikleri gibi cep harçlığı da alıyor. Okula alınan her öğrencinin eğitim giderini farklı bir hayırsever üstleniyor. Kısaca okul özel okul olmasına rağmen ailelerin hiçbir gideri yok. Bu nedenle okula Türkiye’nin her tarafından talep var. Ancak buraya Türkiye genelinde ilk 700’e giren 24 öğrenci alınacak.

En çok önerdiğiniz ve gelecek vaat eden Anadolu Meslek Liseleri hangileri?

Önümüzdeki yıllarda okulöncesi yatırımlar yapılacak. Kız öğrenciler için Çocuk Gelişim ve Eğitimi Bölümleri’ni öneriyorum. Türkiye ve dünyada sağlık yatırımları giderek artıyor. Sağlık Meslek Liseleri’nin tüm bölümlerinin mezunlarına talep artacak. Denizcilik Bölümleri için de aynı şey geçerli. Havayolu işletmelerinin sayıları artıyor.

Özel okullar sInavI İle öĞrencİ alan okullarIn takvİmİ

Sınav sonuçlarının ilanı: 9 Temmuz

Asıl liste kayıtları: 31 Temmuz-2 Ağustos

Yedek liste ön kayıtları: 3 Ağustos

Yedek liste kayıtları: 6 Ağustos

Ön kayıt dönemi: 7-14-23 Ağustos

Her hafta Salı günü taban puanı ilanı, Çarşamba ön kayıt, Perşembe kesin kayıt yapılıyor. Ön kayıt döneminde kontenjanlarını dolduramayan okullar, 27 Ağustos’tan itibaren serbest kayıt dönemine geçiyor. Okullar bu dönemde kendi belirleyecekleri yöntemlerle kontenjanlarını dolduruncaya kadar öğrenci almayı sürdürecekler. Bu dönemde bazı okullar bir gün ön kayıt, bir gün kesin kayıt yaparak ve öğrencinin sınava giriş belgesini görerek kayıt yapıp kontenjanını tamamlıyor. Özel okullardan yüksek puanlı 4-5’i dışında tüm okullar kayıtlarını serbest kayıt döneminde tamamlıyorlar.

İkİncİ yerleŞtİrme baŞvurularI 9-14 AĞustos’ta yapIlacak

Birinci yerleştirme kayıtlarının tamamlanmasından sonra boş kalan kontenjanlara ikinci yerleştirme yapılıyor. Birinci yerleştirme sonucuna göre kayıt yaptıran adaylar da ikinci yerleştirmeye başvurabilir. Ancak, ikinci yerleştirme talebinde bulunduklarında, kayıtları sistemden otomatik olarak silinecek, birinci yerleştirmeden doğan haklarını kaybetmiş olacaklar.

İkinci yerleştirmeye başvuru şartları şunlar:

Kesin kayıt hakkı kazandığı halde, kaydını yaptırmayanlar

Kesin kayıt yaptırdığı halde kaydını geri alanlar

Birinci yerleştirme sonunda herhangi bir okula yerleşmeyenler

İkinci yerleştirme işlemi için şunlar yapılmalı:

Yeni tercihte bulunulmayacak, önceden yapılan tercih listesi geçerli olacak.

9-14 Ağustos tarihleri arasında başvuru işlemlerini yaptıkları okul müdürlüklerine giderek, ikinci yerleştirmeye dahil olmak istediklerini belirtecekler.

Özel Fen, Özel Meslek Liseleri ile OKS ile öğrenci alan Özel Okullar, Özel Anadolu Meslek Liseleri ikinci yerleştirmeye dahil değil. Bu okullar birinci yerleştirmeden sonra, açık kontenjanlarını okul müdürlüğüne yapılan başvurulara göre dolduracak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!