Özden: RP kararı bana yetişmez

Güncelleme Tarihi:

Özden: RP kararı bana yetişmez
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 1997 00:00

Haberin Devamı

RP'nin önce ek süre manevrası, daha sonra da dilekçe yağdırma taktiği ile geçen hafta kazandığı 2.5 gün, kapatma davasındaki kararın, Başkan Yekta Güngör Özden'in emekliliği sonrasına kalmasına neden oldu.

Özden, Hürriyet'e, ‘‘Gidiş onu gösteriyor ki, karar bana yetişmez’’ dedi. Özden, şöyle devam etti:

‘‘Her gün böyle dilekçe gelirse karar yetişmez ki. Yasal olarak bunların teker teker okunması zorunluluğu var. Usul tartışmalarının yarısına geldik. Daha esas tartışılacak, heyet kanaat oluşturacak, ondan sonra oylama yapılacak.’’

Anayasa Mahkemesi'nin önceki başkanlarının, emekliliğe ayrılacakları günün iki ay öncesinden itibaren toplantılara katılmayı bıraktıkları, ancak Özden'in, ‘RP duruşmalarından kaçtı’ yorumu yapılmasını engellemek için son saate kadar çalışma kararı verdiği öğrenildi.

ÖZDEN SONRASI FORMÜLLERİ

Mahkeme çevrelerinde ise 31 Aralık Çarşamba günü emekliye ayrılacak olan Özden sonrası formül tartışılıyor. Buna göre, yeni yıldan sonra ilk hafta içinde 5 veya 6 Ocak'ta başkanlık seçimi yapılacak. Yeni başkanın bir saatlik kısa bir oturumda seçilmesinin ardından, mahkeme rutin gündemine devam edecek. Son aşamaya gelen RP davasında ‘geciktirilmeden’ karar açıklanacak. Özden'in yerine seçilecek yeni başkanın yerine, eski Başbakan Yıldırım Akbulut'un eşi olan Samia Akbulut asil üye olarak gelecek. Akbulut'tan boşalan yere ise Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, ‘Avukatlar ve bürokratlar’ kontenjanından yeni bir üye atayacak.

Mahkeme çevrelerinden edinilen bilgiye göre, bugün 11.00'de Özden için emeklilik töreni yapılacak. Öğleden sonra 14.30'da ise RP davasına devam edilecek. Yarın Mehmet Ağar ve Sedat Bucak'ın dokunulmazlık itirazları karara bağlanacak. Mahkeme önümüzdeki hafta çarşamba günü de yarım gün çalışacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!