Özdemirlerin ev hali

Güncelleme Tarihi:

Özdemirlerin ev hali
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına ANAP tarafından aday gösterilen İstanbul Milletvekili Ali Talip Özdemir, evinin kapılarını Hürriyet'e açtı. Evdeki ‘tatlı kavgalar’ ya babanın kiminle satranç oynayacağı konusunda çıkıyor ya da dört büyüklerin hepsinin temsilcisi bulunduğu için futbol konusunda.

Aday gösterildiğinin ertesi günü görüştüğümüz Ali Talip Özdemir, isteğimiz üzerine çocuklarıyla birlikte satranç tahtasının başına geçiyor. Ancak babasının karşısına oturan 7 yaşındaki ikizlerden Yunus'un Özdemir'i yenmeden bırakmaya hiç niyeti yok. Oyun mecburen fotoğraf karesi olmaktan çıkıp, kıyasıya mücadele haline geliyor. Özdemir, sonunda Yunus'a yeniliyor. Ama 9 yaşındaki Elif, biz evde bulunduğumuz sürece sadece uyarı üzerine gülüyor. Babası neden onunla da oynamadı ki?

Özdemir, ailesinin her ferdi piyanoya aşık. En küçüğünden en büyüğüne hepsi piyano başında sıra bekler gibi. Ama Ali Talip Özdemir piyanonun başına oturunca, olanlar oluyor. Önce eşi Öznur Özdemir ‘‘Biraz çalışmalısın Ali Talip'çiğim’’ diyor. Zeynep'in söylediği ise dayanılır gibi değil. ‘‘Sen başka bir şey çalmayı bilmiyor musun yoksa baba?’’ Cevap mecburen esprili, ‘‘Bari herkesin içinde söyleme kızım’’. Sonra Zeynep uzun süre özür diliyor, Ali Talip Özdemir ise nazlanıyor.

‘‘Hangi yemeği seviyorsunuz?’’ diye soruyoruz Ali Talip Özdemir'e ‘‘Yemek ayırmam’’ diyor ve çocukluğunun zorluklar içinde geçtiğini anlatıyor. ‘‘Bazen yiyecek ekmeği zor bulan 12 çocuklu bir işçi ailesinden geldiğim için nimetin değerini en iyi bilenlerdenim’’ diye ekliyor. Öznur Özdemir ise eşinin yemekle arasını ‘‘O her hangi bir yemeği değil, yemek yemeyi seviyor. Hem de çok’’ diye açıklıyor. Ama biraz daha ısrar edince Ali Talip Özdemir'in favori yemeklerini öğreniyoruz: Yaprak sarma, pastırmalı kuru fasulye, ev turşusu ve eşine göre asla vazgeçemediği sucuk.

Mutfak yasak

Yıllarca yalnız yaşadığını ve yemek yapabildiğini de söyleyen Özdemir'e mutfak yasak. Yeni evliyken bir kez mutfağa girmiş. Ancak öyle bir dağıtmış ki Öznur Hanım, o gün yasaklamış eşinin mutfağa girmesini.

Özdemir'lerin bitmek tükenmek bilmeyen ‘tatlı kavgaları’ arasında futbol ön sıralarda. Ali Talip Özdemir, Beşiktaşlı. Eşi, ‘‘Fanatik değil ama vakti olsa fanatik olurdu’’ diyor. Öznur Özdemir ise Galatasaraylı. Galiba o biraz fanatik. Özdemir, ikizler Zeynep ve Yunus'u Beşiktaş'lı yapmayı başarmış. Büyük kızları Elif ise Fenerbahçeli. ‘‘Nasıl Fenerbahçeli oldun?’’ diyoruz. Sevdiği biri varmış da ondan. Trabzonsporla bağlantı ise yine Öznur Hanım'dan, ‘‘Trabzonspor da benim takımım tabii. Ben Ankara'da doğup büyüdüm ama Arhavili'yim. Tam Laz'ım yani’’ diyor. Lazca konuşmayı beceremiyor ama konuşulanları anlıyor.

Yıldırım evlilik

Ali Talip Özdemir ile eşi, Öznur Hanım'ın ağabeyinin düğününde tanışmışlar. Ali Talip Bey, çekingenliğinden olsa gerek, ertesi gün bir aracı göndererek anlatabilmiş Öznur Hanım'ı beğendiğini. O sırada ABD'de Uluslararası İşletme dalında üniversite eğitimini tamamlayan Öznur Hanım, önce ‘Hayır’ demiş. Çünkü ABD'de eğitime devam etmek istiyormuş. Ama ısrarlar üzerine ‘bir kere’ buluşmayı kabul edince ne ABD kalmış aklında ne master yapmak. 1989 yılının Ocak ayında flört etmeye başlamışlar, 2 Nisan'da nişanlanmışlar, 27 Mayıs'ında da evlenmişler.

Öznur Özdemir, hızla gelişen bu evliliğin 10'uncu yılında. Çabuk ama doğru karar verdiğini söylüyor. ‘‘O kadar güzel konuşuyordu ki ona hayır demem olanaksızdı’’ diyor. Öznur Özdemir eşini kısaca ‘‘Almayı bilmeyen, sürekli veren bir insan’’ diye tanımlıyor.

Ali Talip Özdemir, seçim yarışında en büyük desteği ailesinden alıyor. Ailece bir koltuğa oturup, objektife poz verirken, ‘‘İstanbul için güç birliği’’ demekten kendini alamıyor. Öznur Özdemir, birçok politikacı eşi gibi şikayet etmiyor. Eşini az gördüğünü, özlediğini söylüyor ama ‘‘Eğer bir şey istiyorsan, var gücünle çalışacaksın. Benim şikayet etmeye hakkım yok. Bilerek ve isteyerek evlendim. Onu elimden geldiğince motive etmeye çalışıyorum ve kaçmıyorum. Her koşulda onun yanında olacağım’’ diyor. Bir de şu kalabalık korkusu olmasa...

Sigara ve içki içmeyen Ali Talip ve Öznur Özdemir'in evdeki en büyük tutkuları, çay içmek. Ali Talip Özdemir, zaman zaman günde 40 bardak çay içtiğini söylüyor. Gerçekten de evlerine konuk olduğumuz sürece çay servisi durmaksızın sürüyor. Özdemirler şimdi elbirliğiyle İstanbul'u almak için çalışıyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!