Oyuncak seçimine özen gösterin

Güncelleme Tarihi:

Oyuncak seçimine özen gösterin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2000 00:00

Haberin Devamı

Çocukların gelecekte motivasyonu yüksek, girişken ve bağımsız düşünebilmeleri için zengin bir oyun ve deneyim ortamı içinde büyümeleri gerektiğini belirten Dr. Özlem Ersoy, ‘‘Oyun çocukların gelişimini destekliyor. Çocuklar oyun sırasında birçok şeyi eğlenerek öğreniyor. Çocuğun oyun sırasında gelişimi maksimum düzeyde desteklenir. O nedenle oyuncak seçimi çok önemli’’ dedi.

Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Çocuk Gelişimi ve Okul öncesi Eğitim Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Özlem Ersoy, oyunun, aynı zamanda çocukların hayatı öğrenmesi açısından önemli bir unsur olduğunu söyledi. Dr. Ersoy, ‘‘Çocuklar aletlerin nasıl çalıştığını düşünerek bulma, yeni kelimeler ve fikirleri öğrenme, güçlü kaslar oluşturma ve bunları kontrol edebilmeyi öğrenme, hayal güçlerini geliştirme, problem çözme ve arkadaşları ile işbirliği yapabilme gibi pek çok beceriyi oyun oynarken öğrenir’’ diye konuştu.

Hangi oyuncak seçilmeli

Çocukların geleceğe iyi hazırlanmaları için farklı türlerde oyuncaklarla oynamaları gerektiğini vurgulayan Dr. Ersoy, zaman geçtikçe, oyuncak seçiminin de onlara bırakılmasının yararlı olacağını savundu. Dr. Ersoy, çocukların gelişimini etkileyecek oyuncak tiplerini şöyle sıraladı:

El işlevli oyuncaklar: Çıngıraklar, basınca öten oyuncaklar, toplar, yap-bozlar, boncuklar ve kart oyunları çocukların el-göz koordinasyonu geliştiriyor, problem çözme ve işbirliğini teşvik ediyor.

Kitap ve kasetler: Bebekler parlak resimlerden hoşlanır ve kısa sürede kitapların sayfasını çevirebilir. Daha büyük çocuklar için hikaye ve şiirler eğlenceli. Kitap ve kasetler çocukların özellikle edebi eserlerin ve müziğin değerini anlamasına yardımcı olur, dil gelişimini destekler.

Sanat eserleri: Sanat eserleri, yaratıcılık ve yeteneğin oluşmasında teşvik edici ürünlerdir. Bireyin okuma, yazmaya ilişkin deneyimler kazanmasında ve hayattaki güzellikleri görmesinde aracıdır.

Yapı bina gereçleri: Ağaç işi malzemeler, inşaat takımları ve bloklar gibi malzemeler çocukların bilim ve sayı kavramlarını öğrenmesine yardım ederler.

Deney malzemeleri: Kum, kil, su ve müzik aletleri gibi deneysel malzemeler öğrenme araçlarıdır. Çocuklar bunlar üzerinde kontrole sahiptir. Bunlar, uzun zaman rahatça kullanılabilir.

Aktif oyun gereçleri: Bunlar çocuğun fiziki saldırılara karşı gerekli güvenini ve kararının gelişimini destekler. Eski oto lastikleri ve tırmanma kafesleri çocuğun dengesini sağlar.

Gerçeğin taklidi oyuncaklar: Oyuncak bebekler, doldurulmuş hayvanlar ve hareketli şekiller gibi nesneler çocukların hayal güçlerini kullanmalarına ve yeni davranış biçimlerini denemelerine fırsat verir, böylece hayatı tanımalarına yardımcı olur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!