ÖYS kılavuzunda türban uyarısı

Güncelleme Tarihi:

ÖYS kılavuzunda türban uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türban yasağı, sınav kılavuzlarına da girdi. ÖYS kılavuzunda, öğrencilere Kılık Kıyafet Yönetmeliği hatırlatılarak, üniversitelere türbanla girilemeyeceği uyarısı yapılacak. Kayıtlar sırasında başörtülü fotoğrafların kullanılamayacağı, başörtülü fotoğraflarla kayıt yapılmayacağı bildirilecek.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz başkanlığında yapılan Rektörler Komitesi toplantısında, üniversitelere türbanla girilmesine izin verilmemesi yönünde karar alınırken, ‘Yükseköğretim Kurumlarında Kılık Kıyafet ile İlgili Mevzuat ve Hukuki Değerlendirmeler’ başlığıyla hazırlanan raporla da, yasağın dayanakları anlatıldı. Toplantı sonrasında, türban yasağına ilişkin hukuki durum konusunda öğrencilerin bilgilendirilmesi kabul edilip, bu doğrultudaki ilk adım sınav kılavuzlarında atıldı. ÖYS kılavuzuna, türban yasağıyla ilgili bilgiler konuldu. Yürürlükteki mevzuat kapsamında türbanla üniversite girilemeyeceği, türbanın ‘disiplin suçu’ olduğu vurgulandı. Türbanın laiklik ilkesine aykırı olduğu ve öğrenciler arasında ayrılıklara yol açabileceği bildirildi.

Kılavuzda ayrıca, öğrenciler, kayıtlar sırasında türbanlı fotoğraf kullanmamaları konusunda da uyarıldı. Türbanlı fotoğraf vermeleri nedeniyle kayıtları yapılmayan ve diplomaları düzenlenmeyen öğrencilerin açtıkları davalarda, Danıştay ve Avrupa İnsan Hakları Komisyonu'nun ret kararları verdiği hatırlatıldı. Bu kapsamda, türbanlı fotoğraflarla üniversiteye kayıt-kabul işlemlerinin yapılmayacağı, başörtülü fotoğraflarla da diploma düzenlenmeyeceği bildirildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!