Oybirliği ile

Güncelleme Tarihi:

Oybirliği ile
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2005 00:00

Usulsüzlük suçlamasıyla Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan ve 76 gündür tutuklu bulunan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Yücel Aşkın, tutuksuz yargılanmak üzere ‘oybirliği’ ile tahliye edildi. Mahkemede tanık olarak dinlenen astsubay, istihbarat için rektörden talimat almadığını söyledi.

VAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne İspanyol Expansion S.A. firmasından 25 milyon dolarlık tıbbi cihaz alımı ihalesinde usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle açılan davada 76 gündür tutuklu bulunan Rektör Prof. Dr. Yücel Aşkın hakkında dün tahliye kararı çıktı. Tutuksuz olarak yargılanacak olan Rektör Aşkın, sağlık sorunları nedeniyle tedavi gördüğü hastaneden önümüzdeki hafta taburcu olacağı açıklandı.

YYÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi altında bulunan ve daha önce duruşmadan vareste tutulan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın, dünkü duruşmaya gelmedi. Aşkın tahliye haberini hastanede öğrendi. Duruşmaya Aşkın’ın dışında Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Ayşe Yüksel de katılmadı. Diğer 8 sanık hazır bulundu.

SAVCI DEĞİŞTİ

İlk duruşmada Aşkın’ın tahliyesini isteyen savcı Sezgin Kanmaz’ın yerine dünkü duruşmada ‘yapılan iş bölümü sıralamasına göre’ savcı olarak Metin Dikeç yerini aldı. Mahkeme heyeti, yine başkan İlhan Kaya ile hákimler Muammer Ballı ve Vahit Baltacı’dan oluştu. Dün, ilk duruşmada dinlenmeyen tutuksuz sanıklar YYÜ Genel Sekreter Yardımcısı Salih Yurtkuran, YYÜ Yazı İşleri Şube Müdürü Şükran Yurtkuran, Yazı İşleri Bilgi İşletmeni Bülent Şahin, Özel Güvenlik Şube Müdürü Saffet Kara ifade verdi.

TALİMAT ALMADIM

Rektör Aşkın’ın 418 kişiyi fişlediği iddialarında önemli rol oynadığı ileri sürülen YYÜ Güvenlik Amiri emekli jandarma astsubay Saffet Kara, Aşkın’ın lehinde ifade verdi. Kara, iddianamede yer alan kişisel verilerle ilgili olarak Aşkın’dan hiçbir zaman talimat almadığını belirtti.17 Temmuz 1995-20 Ağustos 2000 yılları arasında YYÜ Jandarma Karakol Komutanı olarak görev yaptığını belirten Kara bu dönemde, komutanlarından gelen emir ve talimatlar çerçevesinde çalıştığını söyledi.

8.5 saat süren duruşma sonunda Savcı Dikeç, Aşkın’ın tahliyesini istedi. Mahkeme de, ‘delillerin büyük bölümünün toplanmış, sanıkların tamamının ifadelerinin alınmış olması ve tutuklulukta geçen sürenin dikkate alınmasını’ gözönünde bulundurarak, Rektör Aşkın’ın tahliyesine karar verdi. Savcının, Aşkın’ın yurt dışına çıkışının yasaklanması istemini mahkeme reddetti.

Duruşmayı izleyen CHP heyetinden Hasan Fehmi Güneş yaptığı açıklamada, tahliye kararının sevindirici olduğunu söyledi. CHP olarak davayı başından beri dikkatle izlediklerini kaydeden Güneş, bundan sonra da konuyla ilgileneceklerini sözlerine ekledi.

47 GÜNDÜR HASTANEDE

Rektör Prof.Dr. Yücel Aşkın, 14 Ekim 2005 günü tutuklanarak Van M Tipi Kapalı Cezaevi’ne konuldu. Prof. Dr. Aşkın, aynı davadan tutuklu bulanan YYÜ Genel Sekreter Yardımcısı Envar Arpalı’nın cezaevinde intihar etmesi üzerine 13 Kasım günü kalbinden rahatsızlanarak YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Prof. Dr. Aşkın, tutuklu bulunduğu toplam 76 günün 29 gününü cezaevinde geçirirken, son 47 gündür ise hastanede tedavi altında tutuluyordu.

Prof. Dr. Aşkın’a yapılan anjiyoda kalbine giden damarlardan birinin yüzde 65 tıkalı olduğu tespit edilmiş ve stent takılmıştı. Hastanede kaldığı süre içinde ciddi psikolojik sorunlarda yaşadığı açıklanan Aşkın bu süre içinde 17 kilo verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!