Otopside yeni yöntem

Güncelleme Tarihi:

Otopside yeni yöntem
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2009 15:31

İsviçreli doktorlar aralarında gelişmiş aletler sayesinde cesedi açmadan yılda yaklaşık 100 otopsi yapabiliyor.

Berne Üniversitesinden Profesör Michael Thali ve meslektaşları, tüm ani ölümleri ya da doğal yoldan olmayan ölümleri incelemek için 2006'dan bu yana "virtopsi" adı verilen bir sistem geliştirdi.

Thali, laboratuvarında yaptığı açıklamada, bu sistem sayesinde vücudu açmadan yaraların ve ölüm nedeninin yüzde 60-80'ini belirleyebildiklerini söyledi.

Bu sistemle yapılan otopsilerin avantajının, yaratılan dijital kayıtların internet aracılığıyla paylaşılabilmesi olduğunu belirten Thali, sistem sayesinde kesme olmadığı için vücuda herhangi bir zarar verilmediğini kaydetti.

Yaklaşık yarım saat süren otopsi sırasında ceset bir masanın üzerine yatırılıyor ve yüzeysel tarayıcılar aracılığıyla vücut taranıyor. İki teknisyen de elde ettikleri verileri bilgisayarlar aracılığıyla değerlendiriyor.

Thali, İsviçre'nin başkenti Berne'deki laboratuvarın, yüzeysel tarayıcının CT manyetik rezonans tarayıcı, ölüm sonrası anjiyografisi ve ölüm sonrası biyopsisiyle kullanıldığı dünya çapında tek yer olduğunu belirtti. Profesör, bu donanımın maliyetinin 1,98 milyon dolar olduğunu açıkladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!