Otopark zammına yürütmeyi durdurma kararı

Güncelleme Tarihi:

Otopark zammına yürütmeyi durdurma kararı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2009 12:48

İZMİR 4'üncü İdare Mahkemesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İzelman Genel Hizmet Otopark Özel Eğitim İtfaiye ve Sağlık Hizmetleri Ticaret A.Ş. tarafından işletilen açık otoparklardaki abonelik ücretine yapılan yüzde 75'lik zammın fahiş olduğunu belirtip, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Kahramanlar semtinde oturan Özcan Onat, İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İzelman tarafından işletilen otoparkalara yapılan yüzde 75'lik son zammın çok yüksek olduğunu belirtip, avukatı Özcan Türkoğlu, aracılığıyla, bu konudaki Belediye Meclis kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açtı. Aylık abonelik bedeli 175 liraya yükselirken, 4'üncü İdare Mahkemesi'ne dilekçe veren Türkoğlu, zammın, ülkedeki enflasyon artışının çok üzerinde olduğunu belirtti.

Avukat Özcan Türkoğlu, dava dilekçesinde, “Müvekilim yıllardan beri bu semtte oturmaktadır. Aracını da abone olduğu, İzelman'a ait otoparka bırakmaktadır. Geçen mayıs ayında alınan Meclis kararı ile otopark ücretlerine 1 Haziran'dan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 75'lik zam yapıldı. Müvekkilim, davalı kurumun gönderdiği yazı ile zamdan haberdar oldu. Yapılan otopark bedeli zammı fahiştir. Müvekkilim ve söz konusu otoparkın bulunduğu apartmandaki kat malikleri, otopark olarak kullanılan alanı davalı idareye seneler önce otopark olarak terk etmiştir. Müvekkilim ve diğer üyeler söz konusu alanda otopark hizmetinden yararlanmaktadır. Yıllar içinde tayin edilen otopark bedeli, ölçüsüz ve hakkaniyete aykırı olarak, bu yıl hukuken korunması mümkün olmayan bir şekilde arttırıldı. 2003 yılında aylık abonelik 50 TL, 2004'te 62.50 TL, 2005'te 69 TL, 2006'da 75 TL, 2007'de 90 TL ve 2008'de 100 TL'dir. Bu zamana gelene kadar yüzde 11 ile yüzde 32 arasında değişen zamlar yapıldı. Seneler içinde otopark bedellerinin artış oranları dikkate alındığında birden bire yüzde 75'lik bir artışın izahı ve hukuki bir ölçütünün bulunmadığı açıktır. Müvekkilim emekli maaşı ile geçinmekte ve belirlenen fahiş miktardaki otopark bedellerini ödeme güçlüğü içindedir. Belediyeler yasa ile kendilerine verilen yetkilerini kullanırken sınırsız ve sorumsuz değildir. Tespit edilen otopark bedeli yasaya ve hakkaniyete aykırı olup, meclis kararının iptal edilmesi gerekmektedir” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi avukatları Canan Mut ve Didem Çetinkaya da mahkemeye verdikleri cevap dilekçesinde, davanın reddini talep etti. Avukatlar, kentin muhtelif yerlerinde belediyece yaptırılan ve ihale yoluyla kiraya verilen otoparklarda uygulanan tarifenin belirlenmesine ilişkin Meclis kararı alındığını, otopark abonelerinin bu artışı yüksek bulması ve düşürülmesini içeren talep dilekçelerini verdiklerini belirtip, “Bu talepler Gelirler Şube Müdürlüğü tarafından 8 Haziran'da tekrar değerlendirilmek üzere Meclise gönderildi. Aynı gün yapılan Meclis toplantısında, konu görüşülmek üzere Plan ve Bütçe, Tüketiciyi Koruma ve Hukuk Komisyonları'na havale edildi. Davacı tarafından, söz konusu Meclis kararımızın iptali ve yürütmesinin durdurulması istemi, yasal dayanaktan yoksundur. Söz konusu otoparkın bulunduğu yerin yapım, onarım maliyeti ile yıllık bakım, işletme ve personel giderleri dikkate alındığında, dava konusu otopark ücretlerinin iddia edildiği gibi fahiş olmadığı görülecektir. Bu nedenle yasal dayanaktan yoksun davanın reddine karar verilsin” dedi.
Her iki tarafın iddia ve cevaplarını inceleyen İzmir 4'üncü İdare Mahkemesi Başkanı İbrahim Aydoğdu, üyeler Ayten Küçükvatansever ve Sadık Sağlam, davacı Özcan Onat'ın talebini yerinde görüp, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme kararında, otopark abonelik ücretlerinin ve zam oranlarının belirli kriterler dikkate alınarak, gerekçelere dayandırılarak makul oranlarda arttırılması gerektiğini vurguladı. İşlemin tesis edilmesine dayanak alınan kriterlerin ve gerekçelerin sorulduğu davalı belediyece gönderilen, geçmiş yılara ait otopark ücret tarifelerine bakıldığında, bu yıl otopark abone ücretlerine yapılan yüzde 75'lik zammın fahiş olarak görüldüğü kaydedilen kararda, “Her ne kadar belediye meclislerinin otopark ücretini belirleme ve bu ücretleri arttırma yetkisi bulunmakta ise de, otopark abone ücretlerinin önceki yıllarda yapılan artış oranları, 2009 yılı için belirlenen yeniden değerleme ve enflasyon oranları dikkate alınmadan, ayrıca hukuki bir gerekçeye de dayandırılmadan yüzde 75 oranında arttırılması suretiyle tesis edilen dava konusu, 11 Mayıs 2009'da alınan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin, uygulanması halinde telafisi güç zararalar doğabileceğinden, 2577 sayılı Kanun'un 27'inci maddesi uyarınca, teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına karar verildi” denildi.

Avukat Özcan Türkoğlu, kararın örnek oluşturacağını, ancak uygulamanın yaygınlaşması için mağdur olan kişilerin tek tek dava açmaları gerektiğini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!