Otomotiv ihracatta 20 milyar doları bulur

Güncelleme Tarihi:

Otomotiv ihracatta 20 milyar doları bulur
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2007 00:00

Otomotiv ihracatının bu yıl geçen seneye göre ciro bazında yüzde 20-25 büyüyeceğini söyleyen Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) ve Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Turgay Durak, "Bu sene herhalde yıl sonunda otomotivin ihracatı 20 milyar dolar olacak" dedi.

OTOMOTİV Sanayii Derneği (OSD) ve Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Turgay Durak, otomotivde geçen seneye nazaran bu yıl ihracatta ciro açısından en az yüzde 20-25 civarında bir artış olduğuna işaret ederken, "Bu sene herhalde yıl sonunda otomotivin ihracatı 20 milyar dolar olacak" dedi. Durak, otomotiv sektöründeki son gelişmelerin "iç piyasa" ve "ihracat" olarak ikiye ayrılması gerektiğini söyledi.

2005 İYİ BİR YIL: İç piyasa açısından 2005’in çok iyi bir yıl olduğunu ve 760 bin araç satıldığını belirten Durak, 2006 yılında bu rakamın 680 bine düştüğünü, bu yılın ise 610 bin gibi biteceğini düşündüğünü bildirdi. Durak, geçen iki yıla göre iç pazardaki düşüşün çeşitli nedenleri olduğuna işaret ederek, "Geçen sene yaz ortalarında dövizde bir artış oldu. Buna bağlı olarak faizlerde bir artış oldu. Seçimler bekleniyordu. Bundan dolayı bazı satın alma kararlarını özellikle büyük şirketler erteledi. Bütün bunların neticesi hem 2006 hem 2007 iç pazar olarak düşük neticelendi" diye konuştu.

AÇILIM HAMLESİ: Son yıllarda ihracata açılım hamlesinin gerçekleştiğini, Ford Otosan, TOFAŞ, OYAK Renault ve Toyota’nın büyük üreticiler olarak bu hamleye katıldığını anlatan Durak, şöyle konuştu: "Bunun yanına Mercedes, Temsa, BMC gibi otobüs ve kamyon imalatı yapan diğer firmalar da katılınca topyekun yan sanayi ile beraber önce ihracata önem verildi. Akabinde maliyet düşürücü faaliyetlerle de yurt dışından ilave işler alındı. Geçen seneye nazaran bu sene ihracatta ciro açısından en az yüzde 20-25 civarında bir artış var. Herhalde yıl sonunda otomotivin ihracatı 20 milyar dolar olacak."

REFAH YARATILMALI: Turgay Durak, serbest piyasa ekonomisinde tedbir alarak ekonomiyi yönlendirmenin olamayacağını, refah yaratılması gerektiğini vurgularken, şunları söyledi: "Daha fazla ürettikçe, daha fazla sattıkça, daha fazla değer yarattıkça kişi başına düşen gelir artacak. Kişi başına düşen gelir arttıkça da otomobil satın almak, otomobil satın alamıyorsa da taşıma artacağı için mal ve hizmet getirmek için ticari araç ihtiyacı artacağından genel anlamda iç piyasada artacak." Burada yerli üreticiler olarak önem verilmesi gereken bir diğer hususa işaret eden Durak, şunları kaydetti:

YÜZDE 75 AVRUPA’YA: "Halkımıza, gerçek tüketiciye ve bir de karar noktalarındaki gerek özel sektör gerekse devlet, bürokratlara şunu anlatmamız lazım; Türkiye’de üretilen her 10 araçtan 7,5’i, yüzde 75’i Avrupa’ya ihraç oluyor. Buna mukabil Türkiye’de satılan her 10 aracın 6’sı da Avrupa’dan ithal geliyor. Vatandaşımızın, yerli aracı kullanmak için, almak için, daha bir alıcı gözle, olumlu gözle bakması lazım. Yani bizim fiyatımız herhalde iyi, kalitemiz de iyi. Malı da gününde hazırlıyoruz ki kılı kırk yaran Avrupalılar, geçen sene Türkiye’den 700 bin araç satın aldılar. Bu sene de herhalde 820 bin araç satın alacaklar."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!